Magazin

"Ne bi trebalo da stavljaju karmin" Teolog otkrio da li se žena u crkvi mora moliti POKRIVENE GLAVE

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je mjesto duboke vjere i duhovnog značaja ali je takođe i mjesto gdje se poštuju određena pravila i običaji koji su za mnoge nepoznanica pa samim tim i prepreka da se upute u neki od hramova.

DJEVOJKA SE MOLI U CRKVI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Teolog Vuk Jovanović objasnio je pravila ponašanja prilikom posjete pravoslavnoj crkvi.

Prvo je objasnio na koji način treba da se ulazi u crkvu. – Crkva je prostor i vreme sjedinjavanja sa Bogom. Crkva je događaj po kome se prostor gdje se dešava sjedinjenje zove crkva. Kad se ulazi u prostor gdje se dešava Crkva, ulazite u njega da biste se pomolili tom Bogu da bi vas ujedinio sa drugima ali i da bismo se ujedinili sa samim Bogom. Početak svega toga je poistovećivanje nas sa samim Hristom – navodi on.

Pošto je Hrist stradao na krstu da spasi cijeli svijet, svojom stradalničkom ljubavlju koja pobjeđuje smrt, onda mi na sebe stavljamo znak krsta. Kad god se prekrstimo mi u stvari sebe pokušavamo da podsjetimo i stavljamo na sebe vidljivi znak Hristovog spasenja. Kad ulazite u crkvu da se molite Bogu, vi ulazite i stavljate na sebe znak krsta.

Pročitajte još

Ako ulazite u neki prostor da ga razgledate kao turista, umjetnička galerija, bogomolja neke druge religije, tu se ne krstite zato što taj prostor ne služi tome nego nečemu drugome”, objasnio je Jovanović.

Sagovornik je objasnio da je potrebno da se osoba prekrsti na ulazu u crkvu, da priđe ikoni, pred ikonom osoba može da se prekrsti, načini poklon, poljubi ikonu i opet se prekrsti ukoliko se u crkvu ulazi zbog molitve.

– Kad se izlazi iz crkve, bilo bi dobro da se okrenemo ka oltaru i da se prekrstimo sa blagim naklonom – naveo je. Takođe je kazao da u crkvi postoje dva naklona, mali i veliki i oba su ispravna.

FOTO: RINGIER
FOTO: RINGIER

Teolog Vuk Jovanović je u emisiji 150 minuta na TV Prva ispričao i kako ljudi treba da budu obučeni u crkvi. “Mi imamo zapise u kojima apostol Pavle opominje hrišćane u određenim gradovima gdje je osnovao crkve i tamo piše da žena mora da se moli pokrivene glave, a muškarac obavezno otkrivene. Mi danas, i jednu i drugu njegovu preporuku, odnosno zahtjev, ne poštujemo. U manastirima i crkvama sveštenstvo i monasi u nekim trenucima stavljaju kape kao znake svog dostojanstva, a u nekim ih skidaju. Žene dolaze bez pokrivene glave i sa pokrivenom glavom, prenosi Alo.

sveštenik na liturgiji
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Moramo da budemo svjesni toga u čemu učestvujemo. To je događaj u kom se sjedinjujemo sa Hristom da bismo spasli cijeli svijet. Mi smo kao saradnici Božiji u spasenju cijelog svijeta. Odijevanje naše treba da bude znak toga da mi znamo u čemu učestvujemo.

Trebalo bi da se obučemo svečano za Liturgiju jer je to svečan događaj. Ono što bi trebalo da bude norma jeste pristojnost i da drugog ne provociramo svojim oblačenjem – ispričao je sagovornik.

Objasnio je i da žene ne bi trebalo da stavljaju karmin i da je preporuka da šminka bude umjerena jer u crkvi osoba nije u prvom planu. Jovanović je napomenuo da tetovaže ne predstavljaju problem i da crkva nema stav o njima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije