Politika

SAD PROŠIRILE LISTU SANKCIJA Na spisku restriktivnih mjera dodano 300 kompanija, među njima i FIRMA IZ BEOGRADA čiji je vlasnik ruski državljanin

Sjedinjene Američke Države danas su na listu sankcionisanih dodali 300 kompanija, među kojima je i jedna ruska firma sa sjedištem u Beogradu.

SAD PROŠIRILE LISTU SANKCIJA Na spisku restriktivnih mjera dodano 300 kompanija, među njima i FIRMA IZ BEOGRADA čiji je vlasnik ruski državljanin
FOTO: MICHAEL REYNOLDS/EPA

Kako se navodi na sajtu američkog Ministarstva finansija, na listi je i firma „BASSIRE GROUP DOO“, čije sjedište je u beogradskoj opštini Stari grad. Firma je osnovana u februaru 2023. i bavi se trgovinom na veliko računarima, računarskom opremom i softverima.

Direktor i vlasnik firme je ruski državljanin Nikolaj Levin.

U obrazloženju se navodi da je cilj sankcija da se Rusiji onemogući pristup proizvodima i uslugama potrebnim za održavanje vojne proizvodnje za rat u Ukrajini.

Pročitajte još

Kako je u saopštenju navela ministarka finansija Dženet Jelen, ruska ratna ekonomija je „duboko izolovana od međunarodnog finansijskog sistema“.

– Današnja odluka pogađa njihove preostale puteve za međunarodne materijale i opremu, uključujući njihovo oslanjanje na kritične zalihe iz trećih zemalja. Povećavamo rizik za finansijske institucije koje se bave ratnom ekonomijom Rusije i umanjujemo sposobnost Rusije da koristi pristup stranoj tehnologiji, opremi, softveru i IT uslugama – navela je Jelen.

Među sankcionisanim poslovnim subjektima su kompanije iz Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske, prenosi Blic.

Sankcije su objavljene uoči dolaska predsjednika SAD Džozefa Bajdena u Italiju na sastanak lidera G7 o pomoći Ukrajini.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu