Politika

"Sad znamo koje zemlje su nam ispred drugih" Vučić komentarisao prijem Kosova u Savjet Evrope

Nećemo da mijenjamo odnos sa celim svetom zbog jednog glasanja, ali ako neko ne poštuje naš teritorijalni integritet, nećemo ni mi njihov, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić komentarišući izjavu Ivice Dačića da će Srbija promijeniti odnos prema Ukrajini zbog njene uzdržanosti prilikom prijema Kosova u Savjet Evrope.

Aleksandar Vučić
FOTO: MILOS MISKOV/ANADOLIJA

Vučić se zahvalio onima koji su glasali protiv, posebno Mađarskoj, ali i rekao da je razočaran odnosom nekih država koje su glasale za Kosovo.

– Mi smo znali da imaju većinu od 31 zemlje, očekivali su 34 najmanje. Od početka smo znali da imaju većinu koju ne možete da ugrozite. Imate zemlje koji nemaju svoju spoljnopolitičku orjentaciju i to je očekivano. Nije očekivana odluka Mađarske. Pokazali su se kao najveći prijatelji Srbije, glasali su protiv, moja iskrena zahvalnost premijeru Orbanu. Hvala Kipru, hvala Rumuniji, Azerbejdžanu, Gruziji… Hvala ljudima koji su podržali međunarodno pravo – poručio je predsjednik Aleksandar Vučić povodom jučerašnjeg glasanja za ulazak Kosova u Savjet Evrope.

Vučić se osvrnuo i na najavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da će Srbija promijeniti odnos prema Ukrajini, BiH i Moldaviji koje su juče bile uzdržane na glasanju. Nismo mi zemlja koja će za dan ili noć zbog jednog glasanja sve svoje odnose sa cijelim svijetom da mijenja. Da li je bilo razočaranja, naravno da je bilo. Srbija nikada nije bila uzdržana u vezi sa teritorijalnom integriteta Ukrajine. I data odluka nije slučajna, ukrajinski predstavnici su tražili pauzu u radu da bi mogli da se konsultuju sa američkim zvaničnicima i onda su doneli odluku da budu uzdržani. Neki su nestali na glasanju, kao Jermenija, BiH je bila uzdržana – kazao je Vučić.

Pročitajte još

Kako je rekao, ne treba da sebi sečemo ruku i prekidamo odnose sa celim svetom, prenosi Blic.

– Treba da znamo da su nam Španija, Mađarska, Kipar, Azerbejdžan uvek ispred drugih. Mi nemamo koherentnu strategiju spoljne politike i na tome ćemo raditi. Da vodimo računa o našim bilateralnim odnosima, da ne izlazimo iz granica recipročnosti, ako neko ne poštuje teritorijalni integritet naše države zašto bismo mi poštovali njihov teritorijalni integritet. Prvi princip je da poštujemo međunarodno pravo. Možemo da ćutimo, to neće biti tektonske promene, ali dubinske i suštinske. I to je odgovoran odnos prema svojoj zemlji – poručlo je Vučić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije