Politika

Salkić rušio, Duraković bi GRADIO SUŽIVOT: Novi potpredsjednik Srpske uveo novu retoriku

Jedni smo drugima realnost, a utopija su priče o otcjepljenju i unitarizaciji. Riječi su ovo novog potpredsjednika Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda, Ćamila Durakovića koji, za razliku od svog prethodnika Ramiza Salkića ne negira Srpsku i otvoreno poručuje kako će biti potpredsjednik svih građana.

Ćamil Duraković
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Za razliku od ranijih godina kada nije bilo nikakve komunikacije između potpredsjednika Srpske iz reda bošnjačkog naroda sa predsjednikom Republike, i kada je Salkić koristio svaku priliku da podigne nacionalne tenzije, negira postojanje Srpske i odbijao da dolazi na obilježavanje bitnih republičkih praznika, Duraković nastupa potpuno drugačije.

Ramiz Salkic
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Od poruka kako u Banjaluku dolazi ispružene ruke i otvorenog srca, do toga kako kao građanin Republike Srpske mora da poštuje njene zakone i ne može da negira njeno postojanje, Duraković je u manje od mjesec dana od preuzimanja funkcije potpredsjednika poslao niz pomirljivih poruka.

Da zaista misli promijeniti dosadašnju praksu svojih prethodnika, Duraković je to pokazao pojavivši se na svečanom prijemu povodom stupanja Milorada Dodika na dužnost predsjednika Srpske, a po prvi put ove godine dvojica potpredsjednika su došla na konsultacije kod predsjednika Republike.

Takođe, po prvi put dvojica potpredsjednika bi trebala da imaju i svoj budžet, a on će najvjerovatnije iznositi po 2,5 miliona KM.

Predsjednik i potpredsjednici RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

I dok su Durakovićeve pomirljive poruke prihvaćene sa simpatijama u Srpskoj, mnogi su mu u Federaciji BiH, ali i bošnjačkoj dijaspori, to zamjerili, nazivajući ga „izdajnikom“. Duraković im je ubrzo poslao poruku kako je lako biti „patriota na daljinski“.

– Mi moramo shvatiti da u Republici Srpskoj žive i Bošnjaci, koliko god neko negirao Banjaluku, mi smo građani tog entiteta i moramo da poštujemo zakone – rekao je Duraković u izdanju emisije Presing.

Osim što se iz rodne Srebrenice preselio u Banjaluku da, kako kaže, bude dostupan građanima, Duraković kaže da ima namjeru da sarađuje sa Dodikom kao predsjednikom Srpske i institucijama Republike kako bi se stvorio bolji ambijent za sve građane koji ovdje žive.

– Ekonomska održivost se ne možemo kreirati ukoliko se Ćamil Duraković, Milorad Dodik i potpredsjednik Srpske, Davor Pranjić budu svađali. Živim u Srebrenici gdje su Bošnjaci i Srbi, koliko god se negirali, jedni drugima realnost. To su naše komšije. Mi tamo živimo zajedno, prihvatio to neko ili ne, možda je to nekome strano, ali se mora shvatiti da je BiH država Bošnjaka, Srba i Hrvata i ostalih koji u njoj žive, sve drugo je utopija. Utopija je i najava Milorada Dodika o otcjepljenju kao što je utopija unitarizacija. To ne može proći, zašto lažemo građane koji žive u dobrim odnosima, a mi se svađamo – poručio je Duraković.

On je još dodao da su građani proteklih godina napuštali Srpsku i BiH zbog zagađenog političkog ambijenta, neizvjesnosti i straha za sigurnost, te da on nema namjeru da „zapaljivom retorikom“ otjera u inostranstvo i ovih 100.000 Bošnjaka, koliko ih trenutno ima u Srpskoj.

Koliko će Durakovićeve pomirljive poruke dovesti do relaksacije političkih odnosa između Srba i Bošnjaka, i da li bi svi političari u BiH trebali da se povedu ovom praksom i umjesto zapaljive retorike počnu slati poruke mira i suživota?

Sociolog Vladimir Vasić ističe da je Duraković vjerovatno doživio politički i lični preobražaj jer nije imao istu retoriku u predizbornoj kampanji i sad kada je izabran za potpredsjednika.

Vladimir Vasić
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Lično se nadam da je iskren u ovim posljednjim izjavama da će poštovati Srpsku, njene zakone, institucije i slično. Želim da vjerujem da je Duraković početak neke nove političke misli, novog preobražaja i međusobnog poštovanja. Srbi i Bošnjaci imaju dosta zajedničkih tema o kojima moraju i trebaju da razgovaraju. Naravno, imamo tema o kojima se ne možemo ili nećemo pretežno dugo složiti – ističe Vasić za Srpskainfo.

On kaže da je negdje očekivano i normalno da Duraković, bar sa pozicije potpredsjednika Srpske, prihvati odgovornost i na najbolji način obavlja tu funkciju.

Vasić ističe da Duraković mora da bude svjestan činjenice da je on potpredsjednik Srpske i da nije tu samo da prima platu već da zastupa institucije Republike.

– Nadam se i vjerujem da će njegov primjer, ali iskreni primjer, da slijede i ostali političari u BiH i da će zapaljivu i ratnohuškačku retoriku zamijeniti retorikom pomirenja – kaže Vasić.

On dodaje da još ne bi žurio sa ocjenjivanjem i kvalifikacijom kada je u pitanju Durakovićeva retorika jer želi da sačeka i vidi da li će ostati na istom kursu i u kom pravcu će ići njegovo političko djelovanje.

Pročitajte još

Vasić kaže da ovo što trenutno vidi i što se može čuti od Durakovića je za svaku pohvalu. Iznenađuje posebno, kako kaže Vasić, što takva retorika dolazi od nekog političara u BiH. On je izrazio očekivanje da će njegov primjer da slijede mnogi drugi mladi političari u BiH.

– Duraković je relativno mlad čovjek, svi znamo iz kog grada dolazi i kakva je prošlost bila vezana za to mjesto. Nadam se da će se baš sa tog mjesta, dakle iz Srebrenice, koja ni Srbima ni Bošnjacima ne služi na čast zbog svega onoga što se tamo desilo u prošlosti, da se pošalje poruka mira i pomirenja kako bi mogli ići u budućnost – ističe Vasić.

On kaže da se nada da će retorika kojom je krenuo Duraković poslužiti kao politički model za budući dijalog. Vasić ističe da je mnogo simbolike u Durakovićevoj pruženoj ruci, naročito jer dolazi iz Srebrenice.

– Želim da mjesta koja su nas u prošlosti nekako razdvajala i koja nas u sadašnjici razdvajaju, budu tačke koje će nas na neki način spajati. Jedini način na koji možemo da opstanemo u BiH jeste upravo ova retorika koju smo ovih dana čuli od Durakovića. Dakle, poštovanje institucija i međusobnih ljudskih odnosa, poštovanje međunacionalno i međunarodno, kao i da imamo pijetet ka svemu što se desilo u prošlosti – zaključuje Vasić.

Ko je Duraković

Ćamil Duraković je nekadašnji načelnik opštine Srebrenica, koji je rođen 18. januara 1979. u tom gradu. Jedan je od preživjelih koji su putem „Marša smrti“ u julu 1995. godine stigli do Tuzle. Nakon toga je s porodicom izbjegao u SAD, gdje je završio Fakultet pravosudne uprave i savetne psihologije. U Srebrenicu se vratio 2005, gdje je do 2008. radio u Administrativnoj službi opštine. Od 2008. je bio zamjenik načelnika Osmana Suljića. Nakon njegove smrti 2012. preuzeo je dužnost načelnika, a potom je pobijedio kao nezavisni kandidat na lokalnim izborima iste godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu