Kultura

SAM OSMISLIO PROGRAM KURSA Milenković: Učiću studente kako živjeti u svijetu klasike

Svjetski poznati violinista Stefan Milenković i nacionalna platforma "Srbija stvara" organizuju međunarodni master klas violine od 2. do 17. jula u Čačku.

SAM OSMISLIO PROGRAM KURSA Milenković: Učiću studente kako živjeti u svijetu klasike
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Slavni umjetnik kaže da će studente, između ostalog, učiti kako da žive u svijetu klasične muzike u današnjim okolnostima.

Kurs je namijenjen talentovanim učenicima i studentima klasične violine širom svijeta a, program dvonedjeljnog kampa kreirao je upravo Stefan Milenković na osnovu više od dvadeset godina pedagoškog iskustva na nekim od najprestižnijih svjetskih muzičkih koledža, među kojima i Džulijard škola u Njujorku.

Jedan od najvećih srpskih violinista i najmlađi diplomac na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu, posljednjih godina bio je i redovni profesor violine na Univerzitetu Ilinois i gostujući profesor na Muzičkoj Akademiji u Beogradu.

Pročitajte još

Prijave za master klas traju do 15. maja, nakon čega će 31. maja Milenković odabrati najbolje kandidate, koji će potom u julu pohađati dvonedjeljni program u muzičkoj školi Vojislav Vučković u Čačku.

Cijenjeni umjetnik za Tanjug kaže da je riječ o klasičnom, a opet netipičnom majstorskom kursu.

– Polaznici kursa mogu da očekuju individualne lekcije, grupnu edukaciju u kojoj studenti sviraju jedni za druge, ali i u razgovoru analiziraju svoje muziciranje, teoretske časove koji podrazumjevaju metodiku violine, ali i savjete kako živjeti u svijetu klasične muzike u modernim okolnostima, pa sve do upustava za psihofizičke pripreme za concert – kazao je Milenković.

Kako kaže, ne očekuje drugačiju percepciju njegovog pedagoškog pristupa u Srbiji u odnosu na predavačka iskustva u SAD.

– Svuda na svijetu su ljudska bića slična. Fokus našeg majstorskog kursa biće na violini i muzici, a to je univerzalni umjetnički jezik. Pokušaću da savjetujem mlade violiniste o modelima razvoja karijere, komunikacije sa publikom i organizatorima…Bogato predavačko iskustvo mi govori da studenti uglavnom slično reaguju na majstorskim kursevima – kazao je Milenković.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Početkom godine Milenković se poslije tri decenije internacionalne karijere vratio u Srbiju zahvaljujući nacionalnoj platformi “Srbija stvara”, pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Milenković je kreativni ambasador nacionalne platforme “Srbija stvara” i njegov angažman u Srbiji u najvećoj mjeri je vezan za Novi Sad, gdje predaje na Akademiji umjetnosti.

– Uvijek polazim od lične vizije, gdje bi mogao da budem najkorisniji i najkreativniji u sljedećem projektu. Moje želje su se poklopile sa ambicijama nacionalne platforme ”Srbija stvara” i eto me u Srbiji, gdje sam srećan i gdje imam priliku da doprinesem realizaciji važnih projekata kao što je afirmacija klasične muzike i naših izuzetno talentovanih muzičara. Sa druge strane, ovdje sam bliže familiji i sve je lakše kada se djeluje iz emotivne baze – kazao je Milenković.

Umjetnik sa nestrpljenjem očekuje povratak pred publiku 16. maja u Botaničkoj bašti u Beogradu.

– Sa kamernim ansamblom Muzikon sviraćemo Pjacolina ”Godišnja doba”, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera. Veoma sam uzbuđen zbog povratka pred publiku poslije svega što nam je donijela pandemija. Siguran sam da ni kiša neće pokvariti taj događaj – kazao je Milenković.