Banjaluka

SAM SE ČISTI Banjaluka dobija ROBOT-TOALET, korištenje će koštati POLA MARKE

Prvi samočisteći automatski javni toalet biće postavljen ovog ljeta u blizini stare autobuske stanice u centru Banjaluke, a korištenje će se naplaćivati pola marke.

SAM SE ČISTI Banjaluka dobija ROBOT-TOALET, korištenje će koštati POLA MARKE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/ RAS SRBIJA

Novi toalet će biti lociran prema Ulici Milana Tepića, koja je, napominju u Gradskoj upravi, izuzetno prometna zbog svakodnevnih posjeta Poliklinici. Banjalučani su više puta do sada naglašavali da su gradu potrebni pravi javni toaleti, a ne plastične toalet kabine u kojima se ne mogu ni ruke oprati.

Ovaj toalet će imati česmu i biće samočisteći. Nakon upotrebe automatski će se vršiti dezinfekcija, uporedo naravno sa redovnim kontrolama radnika na održavanju – pojašnjavaju u Odeljenju za komunalne poslove.

Moderni toalet će, između ostalog, biti dostupan i za građane sa invaliditetom, a osim automatskog čišćenja opremljen je i takozvanom „antivandal opremom“ radi obezbeđenja trajnosti i sigurnosti.

Korišćenje ovog javnog toaleta će se naplaćivati 50 pfeniga jer su, kako navode u Odjeljenju, iskustva iz drugih gradova pokazala da na taj način i građani najviše vode računa o opremi koju koriste.

Foto: Grad Banjaluka
Foto: Grad Banjaluka

Ovim “robot-toaletima”, kako su ih već prozvali u javnosti, konačno će biti uklonjene i pokretne toalet kabine kod Muzeja savremene umjetnosti RS, koje, po komentarima mnogih prolaznika, narušavaju ugled ove kulturne ustanove.

– Imali smo dosta žalbi građana zbog pokretnih toaleta na toj lokaciji. Međutim, nismo ih mogli ukloniti ranije dok ne obezbijedimo alternativno rješenje – precizirali su u nadležnom Odjeljenju.

Ako se ovaj sistem dobro pokaže u praksi, rekli su ranije iz Grada, mogli bi ga eventualno proširiti i na druge dijelove Banjaluke. Takođe, kako su naglasili, jedan od zadataka je i uklanjanje plastičnih toalet kabina sa Trga Krajina.

Žalbe

Osim građana, na plastične toalet kabine kod Muzeja savremene umjetnosti žalili su se i iz ove kulturne institucije. Oni su nekoliko puta već pisali Gradskoj upravi da se nađe drugo rješenje za penzionere koji pored igraju šah.

Negodovali su takođe i iz Gradske organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, jer su toaleti smješteni blizu spomenika “12 banjalučkih zvjezdica”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije