Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“SAMO NEMOJ NIKOME DA KAŽEŠ” Dokumentarac o tome čime su se služili katolički sveštenici da bi ZLOSTAVLJALI DJECU (VIDEO)

Svijet
Autor:

Foto: SEKIELSKI/Youtube screenshot

“Samo nemoj nikome da kažeš”, naslov je potresnog dokumentarnog filma o seksualnom zlostavljanju kome su katolički sveštenici izlagali djecu u Poljskoj.

Film poljskog novinara Tomaša Sekjelskog, koji traje dva sata, djelimično je sniman skrivenom kamerom. Nakon što je u objavljen u subotu na video-portalu Jutjub, i od tada je zabilježio sedam miliona pregleda.

Nekadašnje žrtve opisuju lukavstva kojima su se sveštenici služili i, između ostalog, prikazuje suočavanje žrtava sa svojim nekadašnjim mučiteljima. Sveštenici, od kojih su neki danas veoma stari, priznaju zločine, mole za oproštaj i čak nude finansijsko obeštećenje žrtvama.

Film takođe otkiva primjere sveštenika koji su optuženi za pedofiliju, ili čak osuđeni, da bi bili premješteni na druge opštine, gdje su ponovo dolazili u dodir s djecom.

Predsjednik desničarske nacionalističke vladajuće partije Pravo i pravda (PiS) Jaroslav Kačinski, izjavio je da svi koji počine krivično djelo seksualne zloupotrebe djece, moraju biti “posebno strogo kažnjeni”, bez obzira na to da li je riječ o sveštenicima, ili poznatim ličnostima, očigledno aludirajući na poljskog reditelja Romana Polanskog.

Kačinski je najavio promjene u krivičnom zakonu, koje predviđaju strože kazne za seksualno zlostavljanje – i do 30 godina zatvora.

– Homoseksualni parovi neće moći da eksperimentišu sa djecom, odnosno da ih usvajaju – rekao je Kačinjski i najavio da će posebno teške kazne biti predviđene za one kojima je povjereno da vode brigu o djeci – za sveštenike, ali i za slavne ličnosti.

Kako je rekao, danas se uslovna kazna često primjenjuje, što će biti spriječeno u budućnosti novim izmjenama zakonika. Ipak, ocijenio je on, “zločini nekih sveštenika” ne smiju da budu osnova za napad na Crkvu.

– Kazna mora da bude uvedena za sve, ali ti posebno odvratni zločini ne znače da treba da se vređaju Crkva i katolici – rekao je Kačinjski.

(welt.de /Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO