Društvo

SAMO U DVA POSEBNA SLUČAJA Slovenija razmatra priznavanje testova na koronu iz BiH

Vlada Slovenije je na današnjoj sjednici raspravljala o planu mjera djelovanja u vezi s drugim talasom korona virusa, na osnovu preporuka Stručne savjetodavne grupe Kovid-19 pri Ministarstvu zdravlja, koja se juče sastala s premijerom i ministrima.

SAMO U DVA POSEBNA SLUČAJA Slovenija razmatra priznavanje testova na koronu iz BiH
FOTO: MICOL BRUSAFERRO/EPA

Vlada će javnosti sljedećih dana predstaviti novi detaljan plan.

Portparol Vlade Jelko Kacin je predstavio i još jednu važnu odluku, a to je usvajanje uredbe o izmjeni uredbe o sprovođenju mjera za sprečavanje širenja korona virusa, na graničnim prelazima na spoljnoj granici, kontrolnim punktovima na unutrašnjim granicama i u unutrašnjosti Republike Slovenije.

Uredba predviđa priznavanje ispravnosti svih testova na COVID-19, ne starijih od 48 sati, urađenih u državi članici EU, državi članici Šengena ili koje sprovode Institut za mikrobiologiju i imunologiju i Nacionalna zdravstvena laboratorija za okolinu i hranu kao validne. Priznate laboratorije će biti navedene na veb stranici Nacionalne laboratorije za zdravlje, okolinu i hranu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To će značiti da bi se novom odlukom priznavali i testovi urađeni u skladu sa uredbom i u trećim zemljama.

Dodatni izuzeci od karantina ili negativnog testa na graničnom prelazu (za države na crvenoj ili narandžastoj listi) predviđeni su za dva nova slučaja:

– osoba koja prelazi granicu iz porodičnih razloga kako bi održao kontakt sa bliskim članovima porodice i vrati se preko granice u roku od 72 sata od prelaska granice;

– koji još nije navršio 14 godina i prelazi granicu zajedno sa članom uže porodice koji je podnio negativan test.

Sve izmjene i dopune uredbe stupiće na snagu narednog dana od objave u Službenom listu Republike Slovenije, a nakon što Vlada donese konačnu odluku.