Banjaluka

SAMO ZA OSNOVNE TROŠKOVE Banjaluka u 2021. ulazi bez usvojenog BUDŽETA

Banjaluka će u 2021. godinu ući bez usvojenog budžeta i sve potrebe će se morati finansirati preko odluke o privremenom finansiranju.

SAMO ZA OSNOVNE TROŠKOVE Banjaluka u 2021. ulazi bez usvojenog BUDŽETA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U praksi to znači da će se izmirivati samo osnovne obaveze, ali nikakve nove investicije neće biti moguće.

Dva faktora su uticala na to. S jedne strane, tu su izbori koji su održani sredinom prošlog mjeseca, što nije ostavilo dovoljno vremena do kraja ove kalendarske godine. S druge strane, tu su rezultati tih izbora, koji su donijeli promjenu u odnosu na kompoziciju još aktuelne gradske vlasti.

Novi odnos snaga

Naime, izabran je novi gradonačelnik, Draško Stanivuković (PDP), koji još nije preuzeo tu funkciju i koji ne pripada političkoj opciji koja, prema posljednjim informacijama, treba imati većinu u gradskom parlamentu (Vidovdanska koalicija, na čelu sa SNSD).

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Baš zbog takve nove konstelacije biće potrebno vrijeme da nova vlast počne s radom i da se konstituiše novi saziv gradskog parlamenta. Zatim ide teži dio posla, da se obje strane usaglase oko načina trošenja novca u budžetu Grada Banjaluka za 2021, jer je zvanični predlagač tog dokumenta gradonačelnik. Međutim, pripremljeni materijal je bezvrijedan ako nema „zeleno svjetlo“ gradskog parlamenta, u kojem će većinski sjediti oni koji ne podržavaju novog gradonačelnika.

Pročitajte još

Dvije varijante

Pošto je malo vjerovatno da će se ta situacija raspetljati prije 31. decembra, datuma koji je krajnji rok za usvajanje budžeta Grada za iduću godinu, iz Odjeljenja za finansije poručuju da postoji zakonska mogućnost da se obezbijedi nesmetano funkcionisanje Grada.

– Tu se prije svega misli na dvije moguće varijante privremenog finansiranja. Prva je na bazi odluke Skupštine grada i traje najduže do 30. juna – objasnili su u Odjeljenju.

Naveli su da ukoliko do 31. decembra Skupština grada ne donese odluku o privremenom finansiranju, onda 1. januara nastupa automatsko privremeno finansiranje prvog kvartala 2021. godine u visini jedne četvrtine usvojenog/planiranog budžeta 2020. godine.

Pročitajte još

Po automatizmu

U ovom slučaju ne donosi se posebna odluka, nego se o automatskom privremenom finansiranju samo obavještava Ministarstvo finansija RS.

– S obzirom da su lokalni izbori održani u novembru te imajući u vidu potrebno vrijeme za konstituisanje novog saziva Skupštine grada, vrlo je vjerovatno da neće doći do usvajanja odluke o privremenom finansiranju, već će nastupiti „automatsko“ privremeno finansiranje, bez donošenja posebne odluke – kazali su ovom Odjeljenju i poručili da od kada je na snazi Zakon o budžetskom sistemu RS, 2012. godine, Grad Banjaluka nije donosio ovakvu odluku, niti se susreo s ovakvom situacijom.

Krediti

Ekonomista Predrag Duduković poručuje da privremeno finansiranje znači da se ništa ne može raditi, od onoga što je osnovna potreba grada.

FOTO: FOTO: N1/SCREENSHOT
FOTO: FOTO: N1/SCREENSHOT

– Novac se može trošiti samo na obaveze koje su bitne za funkcionisanje grada i njenih službi, kao što su plate radnicima i izmirivanje tekućih troškova. U te tekuće troškove su uključene i obaveze po kreditima koji su već uzeti, ali neće biti moguće neko novo zaduživanje. S druge strane, ne mogu se praviti nikakvi planovi za nove investicije, a ni realizovati ih. Na primjer, ako negdje treba graditi novi vodovod, to neće biti moguće dok se ne odobri budžet. Da bi se išlo s takvom i sličnim investicijama, sve mora biti definisano kroz budžetske stavke, a one moraju biti izglasane kroz Skupštinu grada – naveo je on.

Zaključio je da će Banjaluka u takvoj situaciji funkcionisati u smislu da će službe raditi svoj posao, ali da neće biti novih investicija, što, kako je naglasio, može dovesti do stagnacije u razvoju grada dok se ta situacija ne riješi.

Šta će biti s grijanjem

Od proteklih lokalnih izbora bilo je mnogo polemike u javnosti oko toga kako će funkcionisati gradsko grijanje. Postavljalo se pitanje kako će se finansirati, jer je gradonačelnik iz jedne političke opcije, a većina u Skupštini iz druge.

Prema informacijama iz Odjeljenja za finansije iz gradskog budžeta, u ovoj godini nije bilo direktnog izdvajanja za te namjene. Rebalansom budžeta grada iz septembra 2020. planirana su sredstva za plaćanje obaveza po garancijama datih Toplani, u iznosu od 2,56 miliona KM. Taj iznos je smanjen u odnosu na prvobitno planirani za 2020. godinu za 1,63 miliona KM, jer je izvršeno refinansiranje ili je obezbijeđen moratorijum za kredite za koje je Grad bio garant.

U pitanju je stara toplana, preduzeće koje se već nekoliko godina ne bavi isporukom toplotne energije, ali čije je obaveze Grad preuzeo na sebe.

Grijanjem Banjaluke se bavi preduzeće „Eko toplane“, čiji je suvlasnik Grad Banjaluka (49 odsto).

– Što se tiče izdvajanja za Eko toplanu, u budžetu Grada nisu planirana posebna sredstva, osim sredstava za rashode po osnovu usluge grijanja za Gradsku upravu i budžetske korisnike, koji se finansiraju iz budžeta Grada u stoodstotnom iznosu (potpuni budžetski korisnici) – naveli su u ovom odjeljenju.