Hronika

"Samo Zeljković zna kako je prešao granicu na dan kada je trebao biti uhapšen" Žestoki okršaj advokata i tužioca u nastavku suđenja u predmetu "Korona ugovori"

Bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković je 15. septembra 2021. godine, kada je izdat nalog za njegovo hapšenje i raspisana potraga, bez problema prešao granicu sa Hrvatskom na prelazu Gradiška, ali o tome ne postoji zvanična evidencija u Graničnoj policiji BiH.

BRANISLAV ZELJKOVIC SUDJENJE
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ovo je danas u Okružnom sudu u Banjaluci u nastavku suđenja Zeljkoviću i drugima optuženima za milionsku zloupotrebu u predmetu “Korona ugovori” otkrila republički javni tužilac Sanja Tadić Stojisavljević.

Ona je dodala da je od USKOK-a u Hrvatskoj naknadno dobila potvrdu da je Zeljković 15. septembra u 15.09 časova ušao u Hrvatsku na prelazu Stara Gradiška.

FOTO: AKTA.BA/RAS SRBIJA
FOTO: AKTA.BA/RAS SRBIJA

 – Na koji način je prešao granicu, to je samo njemu poznato- dodala je tužilac.

Pravi rat između advokata sa jedne i republičkog javnog tužioca sa druge strane vodio se i danas u sudnici banjalučkog Okružnog suda.

Glavni pretres obilježili su žestoki prigovori odbrane na zakonitost prikupljanja materijalnih dokaza, ali i nekoliko pauza na zahtjev sudskog vijeća koje je na kraju moralo prekinuti suđenje.

Jadranka Ivanović i Jasmninka Jovišević, advokati Zeljkovića, prigovorali su konstantno na zakonitost pretresa koji je 15. septembra 2021. godine izvršen u Institutu za javno zdravstvo RS (IZJZ), tvrdeći da tadašnji pomoćnik direktora Jela Aćimović nije imala ovlaštenja da mu prisustvuje, pozivajući se na Pravilnik IZJZ o sistematizaciji koji to reguliše.

Migrene

Advokat Jadranka Ivanović nije osporavala da Zeljkovića u vrijeme pretresa nije bilo u Institutu, ali je u više navrata isticala da Aćimovićeva nije bila ovlaštena da ga mijenja.

-Ona nije smjela da bude na tom pretresu- govorila je advokat Ivanović.

Tužilac je uzvratila da je prigovor o nezakonitosti pretresa neosnovan, a potom detaljno otkrila šta se sve dešavalo kritičnog dana uz podsjećanje kako bi Zeljković u ranijim prilikama uvijek lično ovlastio osobu koja bi ga zastupala kada je odsutan, ali da se to nije dogodilo na dan kada je trebao biti uhapšen, jer je otišao van granica RS i BiH.

FOTO: 
STREAMINGWELL/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: STREAMINGWELL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Tadić Stojisavljevićeva je ponovila da prilikom dolaska policije u Institut za javno zdravstvo RS, Zeljković nije bio na svom radnom mjestu, ali da je službenica rekla kako je tadašnji direktor toga jutra normalno došao na posao, pa navodno otišao na sastanak.

Na traženje insperktora, službenica je Zeljkovića pozvala oko 11.30 i obavijestila ga da je došla policija i tada je Zeljković odgovorio da brzo dolazi.

Međutim, Zeljković je nakon razgovora ugasio svoj telefon i bio nedostupan sve do 15.30 kada je poslao poruku da je na pregledu u Beogradu, a da ne može pričati zbog jake migrene. Iako je Zeljković tvrdio da je pregled bio zakazan ranije, dokumentacija sa UKC Srbije prema navodima tužilaštva, potvrđuje da se radilo o običnom pregledu zbog navodno jake migrene koji je trajao svega 10 minuta.

– Zeljković je bio upoznat o neophodnosti svog prisustva toga dana u Institutu, ali je isključio telefon i napustio Republiku Srpsku- objasnila je Tadić- Stojisavljević.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Govorila je i o tome kako je dan kasnije, nakon što se predao, ispitivan u tužilaštvu gdje se branio “neiznošenjem odbrane”, ali da je u pogledu napuštanja RS rekao da je imao “unaprijed zakazan ljekarski pregled u Beogradu”.

Tužilac je detaljno otkrila informacije koje su dobili od ORL specijaliste UKC Srbije o pregledu Zeljkovića.

Istakla je kako je u ljekarskom nalazu navedeno da je došao zbog “migrene praćenje mučninom i povraćanjem”, kao i da je pregled trajao svega deset minuta, a u nalazu je navedeno – “bez ozbiljnih problema, nalaz uredan”.

-Nije imao zakazan ljekarski pregled, nego je napustio RS kada je saznao za pretres i nalog za privođenje. Očigledno se u međuvremenu predomislio, jer bi bjekstvo moglo biti osnov za pritvor sve do okončanja glavnog pretresa- objasnila je Tadić – Stojisavljevićeva.

Potvrdila je i da je u listinzima telefona, evidentirano da je Zeljković bio nedostupan sve do 15.24 kada je poslao SMS tvrdeći da je na pregledu, što je po ocjeni tužioca “neistina”, jer je u 15.09 tek prešao granicu i ušao u Hrvatsku.

-Da li smo mi, zaboga, trebali čekati da se Zeljković smiluje i vrati, pa da se obavi pretres- upitala je ironično tužilac.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

Njeno obraćanje u sudnici naišlo je na žestoke reakcije odbrane, kako Zeljkovića, tako i branilaca drugih optuženih, koji su navodili da je povrijeđeno pravo na odbranu i pravo na postupak, te da tužilac sada predlaže dokaze kojih uopšte nema uz optužnicu.

Pročitajte još

Drugi Zeljkovićev branilac, advokat Jasminka Jovišević ocijenila je da odbrana i tužilaštvo u dosadašnjem postupku nemaju jednak tretman, a imala je i poruku za predsjednika sudskog vijeća Dragana Uletilovića.

– Vi ste dozvolili da ovim postupkom upravlja tužilac… Postavlja se pitanje da li vi možete nastaviti kao predsjednik vijeća. Mi u ovoj fazi ne možemo tražiti izuzeće, ali vi se možete sami izuzeti”, rekla je Jovišević.

Tenderska dokumentacija

Uslijedila je polučasovna pauza, nakon koje je sudsko vijeće Dragana Uletilovića odbilo prigovore odbrane i prihvatilo dokaze tužilaštva.

U nastavku ročišta uslijedila je još žešća rasprava, jer republički tužilac nije imao originalnu tendersku dokumentaciju.

Sanja Tadić Stojisavljević, republički javni tužilac, objasnila je da je tokom pretresa izuzeta fotokopija, ali da originali nisu pronađeni.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Sudsko vijeće je zatim vratilo fotokopije, pa je tužilac rekao da posjeduje ovjerene fotokopije.

Žestoki prigovori advokata uslijedili su nakon saznanja da se radi o dokumentaciji koja je pribavljena prije zvanične istrage protiv danas optuženih.

Odbrana je tražila od republičkog tužioca da objasni od koga je tražila originalne dokumente tenderske dokumentacije, budući da je u dokazni materijal uvrstila samo ovjerene kopije.

Odbrana je, naime, konstatovala da tužilac nema dokaz da je tražila originalne dokumente koji se odnose na tendersku dokumentaciju, a da su ovjerene kopije pribavljene prije nego što je donesena naredba o sprovođenju istrage, tako da ne mogu biti uvrštene u spis sa dokazima.

– Tužilac tvrdi da nema originale tenderske dokumentacije. Kako ima ovjerenu kopiju, ako nema originale- upitala je advokat Jasminka Jovišević.

Advokatica Jadranka Ivanović je poručila sudskom vijeću da su primili u spis ono što je dobijeno operativnim radom, a da zakon jasno kaže koji se dokazi mogu koristiti.

Aleksandar Jokić o glasanju Vučinića
FOTO: FOTO: PRIVATNA ARHIVA
Aleksandar Jokić

Advokat optuženog Slavka Bojića, Aleksandar Jokić, upitao je ko je uopšte ovjerio jedan od dopisa (kopija) koje je Institutu poslala firma “Pro Control”, na šta je sudija Uletilović odgovorio da je to ovjerio Institut za javno zdavstvo Republike Srpske.

-Prema zakonskim propisima, ovjeru dokumentacije može vršiti samo jedinica lokalne samouprave, odnosno opština. To što je kopiju jedne privatne firme ovjerila druga institucija, odnosno Institut, to nije ovjerena kopija u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima- istakao je Jokić.

Advokatica Duška Bogojević, koja brani optuženog Dubravca, istakla je da se na ovaj način gubi vrijeme.

– Fino je sve Zakon o krivičnom postupku propisao u smislu toga šta se može koristiti kao dokaz. Dokazi koji se nalaze ispred vas su nezakoniti i na njima se ne može donijeti sudska odluka. Prema mom mišljenju, ta odluka će biti ukinuta u Vrhovnom sudu Republike Srpske- rekla je Bogojevićeva.

Sudija Uletilović je nakon toga prekinuo suđenje, te nastavak zakazao za sljedeći ponedjeljak.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu