Svijet

SAMOUBISTVO DOKTORKE ŠOKIRALO HRVATSKU "Ovo je rezultat velikog pritiska kojem smo svi izloženi"

U noći između nedjelje i ponedjeljka, 41-godišnja doktorka na Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" u Zagrebu, koja je bila u timu koji je u februaru u toj bolnici primio prvog pacijenta zaraženog koronom, počinila je samoubistvo.

SAMOUBISTVO DOKTORKE ŠOKIRALO HRVATSKU "Ovo je rezultat velikog pritiska kojem smo svi izloženi"
FOTO: ETIENNE LAURENT/EPA

U noći između 29. i 30. novembra preminula je naša koleginica, izvrsna osoba i stručnjak, vrijedna članica našeg kolektiva. Zvanične informacije o uzroku njene smrti nemamo, ali molimo sve da uvaže osjećanja svih kolega i zaposlenih u našoj bolnici i porodice preminule i da ne koriste neprovjerene informacije i nagađanja – apelovala je dr Alemka Markotić, direktorka klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u poruci upućenoj portalu Index.

Vijest o smrti ugledne doktorke šokirala je, ali nije iznenadila njene kolege zdravstvene radnike, jer, kako kažu, već dugo rade pod velikim pritiskom.

– Ovo je neminovno rezultat velikog pritiska kojem smo svi izloženi, svi zdravstveni radnici, ne samo ljekari nego i sestre i drugo pomoćno osoblje – prokomentarisao je tragediju Leonardo Bresan, predsjednik organizacije Hrvatske porodične medicine (KOHOM) Primorsko-goranske županije.