Banjaluka

SARADNJA BANJALUKE I BEOGRADA U oktobru potpisivanje POVELJE O BRATIMLJENJU

Banjaluka i Beograd potpisaće tokom narednog mjeseca povelju o bratimljenju.

SARADNJA BANJALUKE I BEOGRADA U oktobru potpisivanje POVELJE O BRATIMLJENJU
FOTO: GRAD BANJALUKA

Dogovoreno je ovo na današnjem sastanku gradonačelnika Igora Radojičića sa zamjenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem i predsjednikom Skupštine grada Beograda Nikolom Nikodijevićem.

– Dva grada imaju sporazum o saradnji iz 2005. godine, koji će da preraste u najviši mogući oblik saradnje – sporazum o bratimljenju. Posebno smo srećni i zadovoljni zbog toga jer je Banjaluci i formalno već odavno mjesto u tom društvu naših 30 gradova pobratima iz cijelog svijeta – kazao je zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Tokom susreta sa beogradskom delegacijom, koja boravi u našem gradu povodom biciklističke trke “Beograd-Banja Luka”, razgovarano je i o drugim konkretnim oblicima saradnje, poput zajedničkih nastupa na trećim tržištima, posebno kada je riječ o turizmu.

U tomu smislu, prema Vesićevim riječima, Beograd može da ponudi kineskim turistima koji dolaze u taj grad, da posjete i gradove u blizini, od kojih jedan može da bude i Banjaluka.

Planirano je i organizovanje godišnje kulturne manifestacije, te otvaranje Krajiške kuće u Beogradu.

– Mi smo prije svega braća i prijatelji. Kada dođemo u Banjaluku mi smo kao kod kuće, kao što su sve Banjalučanke i Banjalučani u Beogradu kod svoje kuće – zaključio je Vesić.

Gradonačelnik Radojičić se usaglasio sa gostima da saradnja Banjaluke i Beograda može i treba da postane sadržajnija.

– Beograd i Banjaluka sarađuju u svim oblastima. Naši građani su povezani mnogostrukim vezama, porodičnim, prijateljskim, obrazovnim, kulturnim, sportskim. Biće nam zadovoljstvo da u oktobru potpišemo i formalni sporazum o bratimljenju i tako nastavimo i tu vrstu saradnje gradova i administracija – naveo je Radojičić.

On je najavio da će svim potencijalnim investitorima iz Srbije u Banjaluci biti na raspolaganju sve potrebne informacije iz prve ruke, a kada je riječ o pitanjima iz komunalne oblasti, kako je kazao, Banjaluka će pratiti pozitivna iskustva Beograda.