Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SARADNJA BiH i NORVEŠKE “Dobre političke odnose nadograditi zajedničkim projektima”

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak i ministar inostranih poslova Norveške Ine Eriksen Soreide danas su u Sarajevu konstatovali da dvije zemlje imaju dobre političke odnose, ali da ima prostora za unapređenje ekonomske saradnje.

Crnadak je na konferenciji za novinare rekao da je na sastanku razgovarano o temama koje su najvažnije za odnose dvije zemlje, ali i o političkoj situaciji u BiH i u regionu, budući da je Soreide u okviru posjete regionu posjetila Beograd i Prištinu.

– Bila je ovo prilika da razgovaramo o tome šta su ključni izazovi u regionu – izjavio je Crnadak ističući da postoji puno razumijevanje za štetnost odluke vlasti u Prištini da uvedu stoodstotnu taksu na robu iz BiH.

Crnadak je izrazio nadu da će tome doći kraj i da će povlačenje tog poteza Prištine otvoriti prostor za relaksiranje odnosa u regionu.

Navodeći da je trgovinska razmjena BiH i Norveške mala, Crnadak je rekao da će jedna od stvari koju će dvije zemlje u narednom periodu pokušati da urade biti da približe dva tržišta.

– Podrška Norveške BiH u proteklim godinama bila je ogromna – naglasio je Crnadak i pozdravio odluku Vlade ove zemlje da u narednom periodu praktično udupla svoje prisustvo i finansijsku podršku BiH i regionu.

On je izrazio posebno zadovoljstvo što je podrška Norveške BiH usmjerena na socio-ekonomske reforme, te razvoj pravosuđa i javne uprave.

Prema Crnatkovim riječima, danas je razgovarano o iznalaženju načina da dio te podrške bude usmjeren na pokretanje malih biznisa i oživljavanje preduzetničkog duha među mladima, bez čega nema ekonomskog razvoja.

Crnadak je podsjetio da je Norveška prilikom razornih poplava 2014. godine uputila BiH pomoć od gotovo šest miliona evra.

Soreide je precizirala da je na sastanku razgovarano o partnerskim projektima dvije zemlje, a posebno je izdvojila onaj koji se odnosi na deminiranje.

Ona je dodala da je veoma dobra saradnja evidentna i u sektorima reforme javne uprave i pravosuđa.

– Područje u kojem bi se saradnja mogla proširiti jeste razvoj preduzetništva, otvaranje radnih mjesta, a naročito za mlade i pokretanje malih biznisa – istakla je Soreide i navela da Norveška podržava regionalni program koji se odnosi na stručne obuke.

Prema njenim riječima, od 1994. godine, Norveška je u BiH uputila pomoć u iznosu oko 400 miliona evra.

Soreide je izrazila podršku evroatlantskim integracijama BiH i regiona, konstatujući da to podrazumijeva sprovođenje brojnih reformi, snažne institucije i konstituisanje vlasti.

– Zaista imamo dobro partnerstvo, ali mislim da možemo da ga unaprijedimo politički, kulturno i ekonomski – zaključila je Soreide.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO