Politika

Kovačević isprozivao Crnatka i Ivanića “Oni za Republiku Srpsku nisu uradili ništa i to je činjenica”

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević istakao je da je Strategiju spoljne politike BiH, u kojoj piše da BiH, ukoliko ne postoji stav Predsjedništva, treba da se pridruži stavovima EU, izradilo Ministarstvo inostranih poslova na čelu sa Igorom Crnatkom, a usvojilo Predsjedništvo BiH u kojem je kao srpski član bio Mladen Ivanić.

Kovačević isprozivao Crnatka i Ivanića “Oni za Republiku Srpsku nisu uradili ništa i to je činjenica”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Zbog toga je, tvrdi Kovačević, smiješna izjava PDP Igora Crnatka, koji je stav ambasadora BiH pri UN i nekadašnjeg ministra spoljnih poslova BiH Svena Alkalaja u vezi sa Rusijom stavio na teren vlasti.

Kovačević je naglasio da je Milorad Dodik, tada kao predsjednik Republike Srpske, apelovao na Ivanića da to ne radi.

– Čak mu je pisao pismo da tako nešto ne uradi, da za to nema podršku institucija Republike Srpske. Oni su to u potpunosti izignorisali – rekao je Kovačević za RTRS.

Prema njegovim riječima, ministar inostranih poslova ne može da bude neko koga ne odobri administracija SAD i Velike Britanije.

Pročitajte još

– U BiH na toj poziciji samo dva puta nisu bili Bošnjaci. To se dogodilo onda kada su u SAD i Velikoj Britaniji bili sigurni da su to njihovi igrači i oba puta su to bili ljudi iz PDP, Igor Crnadak i Mladen Ivanić – rekao je Kovačević.

On je podsjetio da je Igor Crnadak bio ministar inostranih poslova u mandatu u kojem PDP u Parlamentarnoj skupštini nije imao nijednog jedinog poslanika.

– To nam govori na koji način su tobože štitili interese Republike Srpske. Oni za Republiku Srpsku nisu uradili ništa i to je činjenica. Jedino što je radio Igor Crnadak jeste da je govorio sve najgore o Republici Srpskoj na svakom značajnom međunarodnom forumu na kojem je učestvovao – naglasio je Kovačević.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Kovačević je naveo da SNSD smatra da BiH treba da ostane neutralna.

– Jedna Švajcarska je rekla da je po ovom pitanju neutralna i nije se pridruživala bilo čijim izjavama po ovom pitanju. Smatramo da BiH, kao podijeljeno društvo, koje je izašlo iz konflikta i koje ima dobre odnose sa Zapadom i sa Rusijom, a i Ukrajinom, treba da ostane isključivo neutralna – istakao je Kovačević.

On je naveo da je bitno da se što prije postigne mir i da sve što treba da ide iz BiH jeste apel da se ovakvi sukobi zaustave i da se podrži održiv i trajan mir.

Prihvati notifikacije