Politika

"SARADNJU ODBIJAJU I DRŽAVE" Ujić o migrantskoj krizi u BiH

Uprkos pandemiji korona virusa Bosna i Hercegovina je i dalje na udaru migranata, koji preko nje pokušavaju da se domognu zemalja Evropske unije.

"SARADNJU ODBIJAJU I DRŽAVE" Ujić o migrantskoj krizi u BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nakon što se policijski savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman prekjuče požalio kako pritisak migranata na granice ne jenjava, slično je za Srpskainfo juče potvrdio i direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, koji kaže da se u prihvatnim centrima širom BiH trenutno nalazi 6.250 migranata.

On ističe da migranti predstavljaju ozbiljan problem, kako za stanovništvo tako i za institucije. Broj migranata se, kako kaže Ujić, iz dana u dan mijenja i njihov broj se kreće između 5.500 i 6.500.

Navodi da Služba za poslove sa strancima pokušava da registruje sve migrante i uzme njihove biometrijske podatke, ali da to ide jako sporo.

– Utvrđivanje identiteta je složena oblast. Nedavno sam pročitao da se može preko skenera doći do identiteta, što nije tačno. Pa ni EU nema jedinstvenu bazu podataka, a ne neke zemlje iz kojih dolaze ti migranti. Veoma teško je utvrditi identitet migranata – ističe Ujić.

Pročitajte još

Pojašnjava da se identitet može utvrditi ako vlast država iz kojih ti migranti dolaze dozvoli da se koristi njihova baza podataka. Međutim, kako ističe Ujić, to niko neće da dozvoli. Jedino što pojedine države dozvoljavaju jeste da im se pošalju biometrijski podaci o određenoj osobi nakon čega oni provjeravaju da li se radi o njihovom državljaninu.

– Najteže je utvrditi identitet. Nekada nam treba i do sedam ili osam mjeseci da utvrdimo identitet, a kada utvrdimo to lice više i nije u BiH – kaže Ujić.

Na pitanje da li su države iz kojih migranti dolaze spremne na saradnju s institucijama u BiH, Ujić kaže da to zavisi od države do države.

– Imali smo problema s gotovo svim tim državama. Čak i one koje sarađuju s našim institucijama potrebno im je i do šest mjeseca da utvrde nečiji identitet i pošalju nam odgovor. U međuvremenu bi taj državljanin već napustio BiH – pojašnjava Ujić.

On kaže da su u BiH, osim jednog, svi imigracioni centri otvorenog tipa. Migranti se mogu kretati kako hoće, što oni i koriste.

– Radimo mnogo akcija s policijom Kantona Sarajevo. Pokupimo migrante sa ulice i odvezemo ih u prihvatne centre. Međutim, kako odvezemo jedne drugi se pojave na istom mjestu – pojašnjava Ujić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu