Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŠARMANTNA OFANZIVA Erdogan darivao Merkelovu, kancelarka nije skidala OSMIJEH S LICA

Svijet
Autor:

Foto: Clemens Bilan/EPA

Ugostivši Angelu Merkel u Istanbulu, turski vođa Redžep Tajip Erdogan pokrenuo je svojevrsnu šarmantnu ofanzivu poklanjajući joj set luksuznih antičkih poklona, čime je kancelarka, čini se, bila zadovoljna.

Merkelova i Erdogan su danas na sastanku razgovarali o teškim temama poput migracije sa Bliskog istoka u Evropu i težnji Turske da se pridruži EU. Zatim je par uzeo kraću pauzu od državničkih poslova kasnije tokom dana kako bi otvorio kampus Tursko-njemačkog univerziteta (TAU) u Istanbulu.

Ali ceremonija se pokazala daleko privlačnijom od sličnih događaja održanih bilo gdje u svijetu, jer je turski domaćin prevazišao konvencionalno sječenje vrpce. Pozdravljajući Merkelovu na pozornici, Erdogan joj je predstavio luksuzno ogledalo i kacigu za koju kažu da simbolizuje snagu i bogatstvo.

Kancelarka se nasmiješila gledajući kacigu i izgledala je više nego srećna što je dobila ogledalo, podignuvši ga da vidi svoj odraz.

Atmosfera je djelovala toliko toplo, a tursko gostoprimstvo toliko privlačno, da je teško povjerovati da su njemački i turski čelnici ređali uvrede prije samo godinu ili dvije, prenose mediji.

Tokom 2016. i 2017. Erdogan je napao Merkel zbog njenog beskompromisnog stava o ulasku Turske u EU i zbog negativnih kritika turske demokratije. Nije se suzdržavao nazivajući je “pristalicom terorizma”, čak je uporedio njenu politiku sa nacističkom Njemačkom, zbog čega je zaradio ukor Berlina.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO