Banjaluka

Objavljen međunarodni program „TrotoArta“: Banjaluka dočekuje umjetnike iz više zemalja iz regiona i Evrope

Međunarodni program Festivala uličnih zabavljača „TrotoArt“ ove godine u Banjaluku dovodi umjetnike iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Švajcarske i Francuske.

Objavljen međunarodni program „TrotoArta“: Banjaluka dočekuje umjetnike iz više zemalja iz regiona i Evrope
FOTO: TROTOART

U Banjaluci će prvi put biti izvedena urbana opera na otvorenom „Velike lutke i dobošari“, koju će u okviru „TrotoArta“ izvesti „Trans Ekspres cirkus“ iz Francuske.

Nastupiće ukupno 14 umjetnika kostimirani u tri ogromne lutke u pratnji dobošara, a program će uključivati neka od najpopularnijih muzičkih djela.

„Velike lutke i dobošari“ su na programu 17. juna od 21 čas, a mjesto izvođenja opere je Ulica kralja Petra I Karađorđevića (početak programa je kod Banskog dvora, sa defileom ka Trgu Krajine).

Grupa „Haos animatori“ iz Novog Sada će se najmlađoj publici predstaviti u okviru otvaranja festivala u petak, 16. juna u 20.30 časova na Trgu Krajine.

Oni će izvesti program koji uključuje džina na štulama, igre bez granica, žonglerski performans, akrobatski performans, LED paunicu i LED krila, vatreni šou, vatereni podijum, vaternu violinu, te pirotehnički šou.

FOTO: BOJAN GREBENAR/GRAD BANJALUKA
FOTO: BOJAN GREBENAR/GRAD BANJALUKA

Švajcarsku će ove godine predstavljati Eva Čermak, umjetnica koja izvodi zanimljiv ulični šou pod nazivom „Senjora Gomez“.

Eva će tokom svog nastupa nasmijati posjetioce „TrotoArta“, te ih uključiti u izvođenje njenog performansa. Nastupi će se održati 17. i 18. juna u poslijepodnevnim časovima na nekoliko lokacija duž gradskog šetališta u centru grada.

Iz Novog Sada dolazi i grupa „The Bad Week“, a radi se o bluz bendu sastavljenom od autohtonih uličnih svirača. Ovaj jedinstveni trojac je, pored obrada, većinski orjentisan na američki kantri bluz stil, a kroz nastupe je stvorio i autorski repretoar koji je pretočen u album „So It Was“  objavljen 2022. godine.

Bend je imao u zapaženo učešće u okviru projekta „Supertalent“ u koje je stigao do samog finala. Na „Trotoartu“ će nastupiti u subotu, 17. juna sa početkom u 19:30 časova kod Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Tamburaški orkestar Opštine Semeljci, Hrvatska, održaće dva koncerta, i to 17. juna od 18 časova i 18. juna u 12.30 časova, oba kod Narodnog pozorišta Republike Srpske. Orkestar broji 25 tamburaša, a njihov nastup i program će biti zanimljivi svim ljubiteljima dobre muzike.

Grupa „Teatrosk“ iz Skoplja će se predstaviti sa performansima – žive statue – koje će i ove godine bojom, muzikom i zanimljivim nastupom uljepšati ambijent Gospodske ulice. Žive statue su na programu 16. i 17. juna od 19 časova.

Inače, festival “TrotoArt” biće održan u periodu od 16. do 18. juna, u organizaciji Grada Banjaluka i Gradskog tamburaškog orkestra.

Festival se realizuje uz sufinansiranje od strane Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a podršku su pružili i Misija OEBS u BiH, „Banjalučka pivara“ a.d. Banjaluka, portal Srpska info i “Nova banka” a.d. Banjaluka.

F.T.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije