Politika

ŠAROVIĆ O IZMJENAMA ZAKONA „Nećemo dozvoliti prekrajanje izborne volje građana“

Gradonačelnici Bijeljine i Banjaluke izabrani su po važaćim zakonima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, a izbor Ljubiše Petrovića i Draška Stanivukovića je demokratska volja građana, rekao je predsjednik SDS, Mirko Šarović.

ŠAROVIĆ O IZMJENAMA ZAKONA „Nećemo dozvoliti prekrajanje izborne volje građana“
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prekrajanje zakona nakon izbora, koje je najavio SNSD, da bi razvlastio gradonačelnike izabrane od naroda i vlast dao ljudima kojima Bijeljinci i Banjalučani više ne vjeruju, udar je na demokratiju i njene osnovne principe – naglasio je Šarović.

On je reako da Petrović i Stanivuković nisu u izbornoj kampanji nezakonito raspolagali javnim resursima niti činili bilo kakve druge predizborne manipulacije i da je njihova pobjeda je ubjedljiva, uvjerljiva i najčistiji je izraz slobodno iskazane volje građana.

Pročitajte još

– Pokušaj da se ovo izmijeni nije udar na njih dvojicu, nego na građane koji su ih izabrali sebi za gradonačelnike i na osnovna demokratska prava stanovnika Republike Srpske. Stanovnici ova dva grada neće prihvatiti da njihovo biračko pravo i demokratija budu izigrani promjenama zakona poslije izbora i onaj koji to pokuša moraće se suočiti sa posljedicama postizbornog prekrajanja izborne volje građana – ponovio je predsjednik Srpske demokratske stranke.

Šarović je istakao da će Srpska demokratska stranka podržati građane u opravdanim zahtjevima da se njihova demokratska volja ispoštuje do kraja.

Podsjećamo, izvori bliski vlasti tvrde da vlast u Republici Srpskoj radi na izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi sa kojima će ulogu novim načelnicima i gradonačelnicima koji nisu dio vlasti svesti na minimum.