Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŠAROVIĆ OSTAJE PRI SVOM “Pitanje Pelješkog mosta nije stvar od vitalnog interesa za Srpsku”

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik SDS Mirko Šarović  ponovio je kako i dalje ostaje kod stava da pitanje oko Pelješkog mosta nije stvar od vitalnog interesa za RS.

– Mi i dalje ostajemo kod stava da pitanje oko Pelješkog mosta nije stvar od vitalnog interesa za RS, već možda važno pitanje za FBiH – rekao je Šarović i dodao kako to “što se mi naturamo kao faktor i lomimo koplja o tome u Narodnoj skupštini treba pitati predlagače”.

Poslanici SDS u Narodnoj skupštini nisu podržali Dodikov stav, ali su se šaroliko odnosili.

Jedini protiv Dodikov stava iz Kluba SDS bio je Nebojša Vukanović, šest ih je bilo suzdržano, dok se ostali nisu pojavili u sali kada se o tome glasalo.

Šarović je, komentarišući aktuelnu situaciju u BiH, naglasio kako vlast ne može riješiti nagomilane ekonomske, bezbjednosne i socijalne probleme u RS.

– Ovo je vlada kontinuiteta jedne te iste politike deset i više godina s istim konceptom koji se ne mijenja osim što se personalno mijenjaju akteri na čelu Vlade, ali je dirigent uvijek isti. Nikakvog provjetravanja, novih ideja, ne vidim inovacija, vizije zasnovane na razvoju, investicijama koje donose rast i zapošljavanje u kompanijama, a ne u kancelarijama – rekao je Šarović.

Upitan kako vidi rasplet situacije u BiH kada je u pitanju formiranje Savjeta ministara, Šarović kaže kako se stanje usložnjava i kako mnogi potencijalni partneri u vlasti pokazuju veliki stepen nervoze i netolerancije kao da je pitanje biti ili ne biti.

– A nije tako. U suštini, svi se bore za nekoliko ministarskih mjesta usput ne objašnjavajući nikom šta će ti ministri raditi. Doduše, neki od učesnika rekli su da se to nikog od nas ne tiče jer je to njihov dio plijena i ničiji drugi. Biće vrlo zanimljivo na jesen. Sve opcije su u igri uključujući i brzo smirivanje koje podrazumijeva urgentnu podjelu resora bez bilo kakvog zajedničkog programa rada ,ali i moguće širenje i produbljivanje krize – naglasio je Šarović, koji obavlja i funkciju ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u sadašnjem Savjeta ministara BiH.

Foto: N1/RAS Srbija

Očekuje da će se na jesen ponovo otvoriti razgovori oko formiranja Savjeta ministara i nove ili stare parlamentarne većine.

– Ako me pitate da li je moguće nova parlamentarna većina, moj odgovor je da je sve moguće jer je postojeći potencijalni koalicioni trojac predvođen SNSD-om nakon punih deset mjeseci doživio ipak klasičan politički neuspjeh nepostizanjem dogovora o formiranju vlasti. Šteta je vidljiva i očigledna i zbog toga i naša namjera kao stranke da u procesima koji slijede imamo aktivniju ulogu ne opterećujući se time koji će dometi biti te naše namjere – objasnio je Šarović.

Na pitanje kako komentariše stanje u pravosuđu u BiH odgovara da nam je pravosuđe preslikano stanje cjelokupnog društva.

– Kao da jedni druge gledaju u ogledalu. Baš ne vjerujem da jedni druge mogu popravljati i liječiti bez neke šok varijante. Neka vrsta “velikog praska” treba da se desi ali… – rekao je Šarović.

Što se tiče saradnje sa SNSD, Šarović kaže kako se u međuvremenu nije ništa posebno desilo što bi moglo da utiče na promjenu naših odnosa ili ranije iznesenih stavova.

– Mi u SDS smo u ovom trenutku prije svega okrenuti svojim unutrašnjim sređivanjem prilika – naglasio je Šarović. Potvrdio je da će u narednom periodu razgovarati i sa DNS i SP.

– U ovom trenutku želimo samo da razgovaramo o tome kako oni vide budućnost RS kao i nastup u zajedničkim institucijama BiH. Za početak to je sasvim dovoljno – objasnio je Šarović u intervjuu za Insajder.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO