Politika

Šarović: Podrška za "mali Šengen", pod uslovom da to nije zamjena za članstvo u EU

Ministar ekonomskih odnosa i spoljne trgovine u Savjetu ministara, u tehničkom mandatu, Mirko Šarović, (SDS), izjavio je danas da podržava inicijativu “mali Šengen”, odnosno povezivanja regiona, pod uslovom da to ne bude zamena za članstvo u Evropskoj uniji.

Šarović: Podrška za "mali Šengen", pod uslovom da to nije zamjena za članstvo u EU
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Govori se o inicijativi za unaprjeđenje zone slobodne trgovine, o većem povezivanju. Ja sam od onih koji podržavaju tu inicijativu – rekao je Šarović novinarima poslije sjednice Savjeta ministara BiH, u tehničkm mandatu.

Podsjetio je da je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, koji je učestvovao na drugom sastanku sa predsjednikom i premijerima Srbije, Albanije i Severne Makedonije, u Ohridu proteklog vikenda.

Dodao je da Zvizdić o ohridskom skupu informisao Savjet ministara na današnjem sastanku.

– Mislim da BiH treba da bude u tom projektu od početka, suština je da se povezujemo u regionu, logično pod uslovom da to ne bude bilo kakva zamjena za evropski put BiH. Vjerujem da nije – ocijenio je Šarović, prenijela je Radio Slobodna Evropa.

Govoreći o sporu Srbije i Bosne i Hercegovine kada su u pitanju granice, Šarović je rekao da se pregovara o detaljima.

– Ukoliko se nađe zajednički jezik, onda ćemo imati sporazum o granici. To je uvijek dvosmjerna ulica. Važno je pitanje i treba na tome raditi – dodao je on.

O Godišnjem nacionalnom programu (ANP) za NATO, on je ponovio da je stav političara Republike Srpske jasan i da on govori o vojnoj neutralnosti.