Politika

Šarović pokreće inicijativu “Nulta stopa PDV da bude trajna”

Odmah ću u Predstavničkom domu pokrenuti inicijativu da se dogovorena nulta stopa PDV primjenjuje trajno, što je i stajalo u mom prijedlogu, rekao je danas novinarima Mirko Šarović, poslanik SDS u  Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Šarović pokreće inicijativu “Nulta stopa PDV da bude trajna”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Podržao sam amandman na moj prijedlog o diferenciranoj stopi PDV, u kojem je usvojena nulta poreska stopa na osnovne životne namirnice i uvijek ću podržati sve ono što je u interesu građana, bez obzira ko je predlagač, istakao je Šarović.

Zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za usaglašavanje teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost usaglasila je danas uvođenje diferencirane stope PDV u BiH od nula odsto na osnovne životne namirice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 odsto na luksuznu robu.

Na inicijativu SDS, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je uvođenje stope od pet odsto za prvu kategoriju proizvoda, te stope od 22 odsto za luksuzne proizvode.

Pročitajte još

Šarović, koji je pozdravio usvajanje amandmana na njegov prijedlog, rekao je novinarima da je nezadovoljan vremenskim ograničavanjem primjene zakona, te najavio da će odmah biti pokrenuta procedura da se nulta stopa PDV primjenjuje trajno.

Prema njegovim riječima, problem je i to što UIO treba da precizira na koje će se proizvode primjenjivati diferencirane poreske stope umjesto dosadašnje opšte od 17 odsto.

– S obzirom na to da je iz UIO najavljeno za to potrebno vrijeme, osnovano sumnjamo da do primjene nulte, odnosno diferencirane stope ne bi moglo doći u vremenskom roku predviđenom za primjenu zakona, odnosno do kraja godine – rekao je Šarović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu