Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SASTANAK BEZ DODIKA Ovo su zaključci Savjeta za sprovođenje mira u BiH

Politika
Autor:

Foto: Avaz/RAS Srbija

Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira (PIC) podržao je danas vladavinu prava na svim nivoima vlasti, jačanje institucija za borbu protiv korupcije i sprečavanja i borbu protiv terorizma.

To je navedeno u zaključcima PIK, prenosi Avaz.ba.

Upravni odbor PIK pozvao je vlasti u BiH da se odmah uključe u dijalog kako bi se što prije formirala zakonodavna i izvršna vlast da se uzdrže od retorike o podjelama i pozvao sve političke aktere iz BiH da se suzdrže od osporavanja pravosudnih institucija na državnom i entitetskom nivou i da provode njihove odluke.

Kako se navodi, PIK je pozvao političare da donesu hitne i konkretne socioekonomske reforme da bi se poboljšao kvalitet života građana putem rješavanja nezaposlenosti, jačanja poslovnog okruženja i restrukturiranja državnih preduzeća.

Istovremeno, PIK je pozvao vlasti da prioritetno usvoje budžet za narednu godinu i u zakonski predviđenom roku.

Političari i institucije pozvani su da intenziviraju napore na poboljšanju kredibiliteta i transparentnosti izbornog procesa bez daljeg odlaganja, uz napomenu da bi posebno trebalo riješiti probleme vezane za biračke odbore, tačnost centralnog biračkog spiska, brojanja glasačkih listića, jednak pristup medijima, finansiranje stranaka, kao i zloupotrebu javnih i drugih resursa.

Upravni odbor PIK izrazio je stav da puna saradnja sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove uključuje i poštovanje presude koju su donijeli Haški tribunal i taj mehanizam, a u tom kontekstu PIK je osudio zaključak koji je donesen 14. avgusta ove godine od strane Skupštine RS o izvještaju komisije za Srebrenicu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO