Regioni

SASTANAK MLADIH PREDUZETNIKA Za dobre ideje nemaju podršku banaka

Prvi samit mreže mladih preduzetnika, koji je u Brčkom okupio oko 300 mladih preduzetnika Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH, bio je idealna prilika za razmjenu iskustva, a sa gostima iz Sjeverne Makedonije i Švedske razgovarano je o mogućnostima proširenja.

SASTANAK MLADIH PREDUZETNIKA Za dobre ideje nemaju podršku banaka
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Prema riječima Benjamina Nuhanovića, predsjednika Udruženje mladih preduzetnika “Lux” BiH sa sjedištem u Brčkom, ovo udruženje osnovali su početkom godine i već uveliko su razvili različite oblasti poslovanja.

Koristili su iskustva sličnih udruženja iz zemalja okruženja čiji su predstavnici došli na samit kako bi podržali inicijativu razvoja mreže o kojoj su kako ističu već potpisali sporazum.

Marko Ljupković, predsjednik Udruženja mladih privrednika Srbije, kaže da su udruženje osnovali 2013. godine.

Cilj nam je da osnujemo što više kompanija i da razvijamo poslovanje. U udruženju imamo preko 300 predstavnika i to dovoljno govori o činjenici koliko su mladi zaintrigirani da učestvuju u programu razvijanja preduzetništva u zemlji i regionu – kaže Ljupković.

Uroš Bultović, predsjednik Unije mladih preduzetnika Crne Gore smatra da saradnjom i povezivanjem mladi preduzetnici u zemljama regiona ruše barijere i da su već potvrdili dobru saradnju.

– Mnogo smo inicijativa i projekata zajedno pokrenuli, a mnogo ih je u planu. Primjerima u praksi podstičamo mlade na razvijanje poslovnih inicijativa i učimo ih kako da ih realizuju. Imati svoj biznis nije lako ali je moguće. Biti preduzetnik nije vještina i to nije oličenje svakog čovjeka, ali oni koji imaju te vještine trebaju podsticaj svoje zajednice i regina kako bi uspijeli u svojoj namjeri – ističe Bultović.

Bez obzira iz koje zemlje u regionu dolaze najvećim i zajedničkim problemom mladi preduzetnici smatraju pristup finansijama za otpočinjanje biznisa.

– Često imamo dobre ponude, ali ih ne možemo realizovati jer ne možemo dobiti garancije banaka ili neko recimo ne može ostvariti beskamatni kredit jer ne može svako sebi da obezbjedi hipoteku ili žirante za početak biznisa – pojašnjava Bulatović i ističe da traže načine kako da malo oslobode granice pristupa finansijama.

Dodaje da im je cilj da u svakoj od zemalja regiona identifikujemo probleme kako bi ih kao regionalna mreža lakše rješavali, kao i da iskustva koja su se u praksi pokazala najboljim primjene na regionalnom nivou.

Vanja Šolaja, predsjednik Skupštine mladih preduzetnika „Lux“ BiH iz Brčkog kaže da se veoma rano uključio u porodični biznis u apotekarskoj djelatnosti da bi ga potom kao farmaceut i preuzeo.

– Kasnije sam proširio svoje lično poslovanje na druge sfere kao što su uvoz i izvoz roba široke potrošnje, kol centri, kao i saradnja sa konsultantskim firmama koje pružaju određene usluge kompanijama na stranim tržištima – kaže Šolaja.

U oblastima poslovanja koje je razvio od aprila do sada zaposlio je 12 mladih ljudi koji su prijavljeni na puno radno vrijeme.

– To su radnici u struci, tehničari i menadžeri koji imaju predispozicije da postanu lideri u vođenju poslova u određenim oblastima- pojašnjava Šolaja.

Plan širenje na više gradova

Mladi preduzetnik Vanja Šolaja kaže da je veliku pažnju posvetio edukaciji i da namjerava da svoje poslovanje sa Brčkog, Tuzle i Zenice proširi na Banjaluku, Sarajevo i Mostar, ali i inostranstvo.

– Edukujemo ljude za pružanje usluga u IT sektoru za digitalni marketinga, usavršavanja veb sajtova i oni kao zaposlenici naših firmi pružaju usluge inostranim kompnijama – pojašnjava Šolaja.