Politika

Sastanak predsjednika Vlada Srpske i Srbije: Istaknuta važnost izgradnje dva memorijalna centra

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić su na današnjem sastanku posebno istakli važnost izgradnje dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i Beogradu, što će biti prioritet dvije vlade u narednom periodu.

Ana Brnabić i Radovan Višković
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

O izgradnji ova dva memorijalna centra danas će biti potpisan memorandum o saradnji na realizaciji ovog projekta, a potpisnici su Višković i Brnabićeva.

U Memorandumu je izražena opredijeljenost da, s ciljem njegovanja kulture sjećanja na žrtve ustaškog genocida pod okriljem nacističke NDH čiji vrhunac predstavlja sistem koncentracionih logora Jasenovac, budu izgrađena dva memorijalna centra i to u Donjoj Gradini, kao mjestu stradanja na kojem su vršene egzekucije, mučenja i zlostavljanja i u Beogradu, kao glavnom gradu Srbije, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Potpisnici Memoranduma se obavezuju da će obezbijediti uslove da se centri izgrade u skladu sa najvišim standardima i da budu dostojni sjećanja na žrtve Jasenovca. Takođe, potpisnici memoranduma saglasni su da će spomenik u Donjoj Gradini i spomenik u Beogradu biti istog izgleda.

Ana Brnabić i Radovan Višković
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

S ciljem realizacije zajedničkog projekta izgradnje memorijalnih centara, potpisnici su saglasni da se osnuje zajedničko Upravljačko tijelo, koje čine NJegova svetost patrijarh Srpske pravoslavne crkve, predsjednici Srbije i Republike Srpske, predsjednici Vlade Srbije i Vlade Srpske, te predsjednici Narodne skupštine Srbije i Narodne skupštine Srpske.

Pročitajte još

U srdačnom razgovoru, bilo je riječi o realizaciji zajedničkih infrstrukturnih projekata Srpske i Srbije, s akcentom na prevazilaženje izazova s kojim se susreću na realizaciji projekata iz sfere enrgetike i saobraćajne infrstrkture.

Na sastanku je istaknuto i da je saradnja Republike Srpske i Srbije, koja proizilazi iz Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, odlična u svim oblastima, kao i da postoji prostor za njeno dalje unapređenje.

Na sastanku je bilo riječi i o trenutnoj političkoj situaciji u Repubici Srpskoj, BiH i regionu, a razmijenjna su mišljenja i o drugim aktuelnim pitanjima.

Višković se, u ime Vlade Srpske, zahvalio na podršci Srbije za sve zajedničke projkete Srpske i Srbije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije