Politika

SASTANAK S PUTINOM DO KRAJA GODINE Dodik i Lavrov o pritiscima na Srpsku i NABAVCI RUSKIH VAKCINA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov konstatovali su da je vrijeme međunarodne uprave oličene u OHR isteklo i da BiH mora da autonomno i suvereno donosi odluke.

SASTANAK S PUTINOM DO KRAJA GODINE Dodik i Lavrov o pritiscima na Srpsku i NABAVCI RUSKIH VAKCINA
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Uz želje za dobro zdravlje i što skoriji susret, Dodik je danas Lavrovu, koji je prije dva dana zbog odlaska u izolaciju nakon kontakta sa osobom zaraženom virusom korona morao da odgodi posjetu BiH i Republici Srpskoj, zahvalio na principijelnoj politici koju Ruska Federacija u kontinuitetu provodi u BiH.

– Posebnu zahvalnost srpski član Predsjedništva izrazio je zbog podrške Ruske Federacije Dejtonskom mirovnom sporazumu, čiju godišnjicu potpisivanja BiH obilježava za manje od mjesec dana – navodi se u saopštenju.

Dodik je informisao je Lavrova o pritiscima koje trpi Republika Srpska u vezu sa zahtjevima za odricanjem od mehanizma zaštite putem entitetskog i etničkog veta zarad EU integracija, kojih se, kako je naglasio, Republika Srpska nikada neće odreći.

Povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ruski šef diplomatije je, u telefonskom razgovoru sa srpskim članom Predsjedništva BiH, još jednom izrazio podršku Ruske Federacije ovom sporazumu i svim odlukama Republike Srpske koje su u skladu sa njim.

Pročitajte još

Lavrov je potvrdio da se sprema sastanak Dodika i predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina do kraja godine.

Ruski šef diplomatije najavio je i otvaranje odjeljenja Ambasde Ruske Federacije u Banjaluci, kao i dva kulturna centra, jedan u Banjaluci u Republici Srpskoj i u FBIH.

Tokom telefonskog razgovara Dodik je ponovio da Republika Srpski ne želi u NATO savez.

Nabavka ruskih vakcina

Takođe, bilo je riječi i o nabavci ruskih vakcina, koje će moći da dobije i Republika Srpska i to oko 250.000 komada do Nove godine.

Dodik je prije razgovora s ruskim ministrom istakao da je potpisan predugovor sa ruskom stranom, koja je ponudila 1,2 miliona doza vakcine.

– Pokušavamo da dobijemo 200.000 doza do Nove godine. Ne mogu obećati, ali činim sve da to bude realizovano. Razgovaraću danas sa Lavrovom i potenciraću tu temu, a da je došao u posjetu, to bi bila jedna od naših najvažnijih tema – rekao je Dodik.