Politika

SASTANAK U PREDSJEDNIŠTVU SRBIJE Brnabić: Povukli smo odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem povodom najnovijih dešavanja u odnosima sa Crnom Gorom.

SASTANAK U PREDSJEDNIŠTVU SRBIJE Brnabić: Povukli smo odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Sastanak je počeo oko 18 sati na Andrićevom vjencu, a poslije se novinarima obratila premijerka Srbije.

– Predsjednik Srbije je mene i Selakovića pozvao da se konsultujemo, on razumije ovu odluku, reagovali smo u skladu sa Bečkom konvencijom, uzvartili smo recipročnim mjerama. Konvencije su važne, ali život je važniji. Došlo je vrijeme za prijateljstvo sa Crnom Gorm, predsjednik nas je zamolio da razmotrimo ovu odluku. Donijeli smo odluku da povučemo odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore – rekla je Brnabić.

Ističe da je donijeta odluka da Srbija unilateralno jednostrano povuče odluku o protjerivanju crnogorskog ambasadora iz Srbije, a zatim se osvrnula na izjavu Vladimira Božovića da je “slavna Mojkovačka bitka bila uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu 1918. godine”.

Pročitajte još

– Čitava Srbija se slaže sa njegovom izjavom. Pola Crne Gore se takođe, mogu da pretpostavim, slaže sa njom. Ona ne može nikako biti povod da se ambasador jedne zemlje u kojoj poziva na prijateljstvo i pomirenje, izbaci iz jedne zemlje – rekla je Brnabić.

Kako kaže, to nikako nije za proglašavanje persone non grata jednog ambasadora u jednoj zemlji.

Brnabić je rekla da se čini kao da se čekao bilo koji povod za jedan neprijateljski akt u Crnoj Gori. Dodaje da Srbija ne želi da ima neprijateljski akt prema CG, pa je, kako kaže zato danas i donijeta ova odluka.

Ističe da joj je žao što se sve češće u Crnoj Gori prekraja istina i Srbija se predstavlja kao okupator u Prvom svetskom ratu. Kako kaže, Srbija se od nekih zvaničnika u Crnoj Gori proglašava danas okupatorom, i dodaje da će ipak dati šansu prijateljstvu i saradnji.

Sastanak je uslijedio dan nakon što je Crna Gora proglasila ambsadora Srbije Vladimira Božovića personom non grata u toj zemlji, zbog, kako je obrazloženo, kontinuiranog miješanja u utrašnja pitanja Crne Gore.

Srbija je sinoć odgovorio recipročnom mjerom, uskraćujući gostoprimstvo ambasadoru Crne Gore Tarzanu Miloševiću.

Predsjednik je sastanak zakazao u želji da se spuste tenzije, u skladu s njegovom regionalnom politikom, koja se uvek držala ideje da Srbija mora da vodi računa da ne otežava položaj Srba u zemljama regiona, prenosi Blic.