Politika

Sastanak Vučića i Čovića u Mostaru: O čemu su razgovarali predsjednik Srbije i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Dragan Čović, danas se sastao u Mostaru, zajedno s predsjedavajućom Savjeta ministara BiH, Borjanom Krišto, te predstavnicima vlasti iz Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, s predsjednikom Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem, nakon prvog direktnog leta na liniji Beograd-Mostar.

zagrljaj Vučića i Čovića na mostarskom aerodromu
FOTO: FENA/BRANKA SOLDO

Prilikom današnjeg sastanka razgovaralo se o ključnim temama od zajedničkog značaja, uključujući privrednu saradnju, infrastrukturne projekte, evropski put obje zemlje, te unaprjeđenje političkog dijaloga unutar regije.

– Tokom bilateralnog sastanka delegaciju BiH činili su zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH, Dragan Čović, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH, Borjana Krišto, gradonačelnik Grada Mostara, Mario Kordić, predsjednica Vlade HNK, Marija Buhač, dok je delegaciju Republike Srbije predvodio predsjednik, Aleksandar Vučić, uz ministre i savjetnike iz ključnih sektora – saopšteno je iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH, Dragana Čovića, prenosi Sektor za odnose s javnošću PS BiH, piše Avaz.

Pročitajte još

“Politički lideri moraju ostati posvećeni pronalasku rješenja”

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH, Dragan Čović, i posebni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, te druga regionalna pitanja zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak, istakli su da politički lideri u BiH moraju ostati posvećeni pronalasku rješenja koja će doprinijeti napretku.

– Zvaničnici su tokom radnog sastanka razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH s naglaskom na reformski zamah, funkcionisanje vlasti i iskorake na evropskom putu – saopšteno je iz Čovićevog kabineta.

Tokom sastanka je istaknuto da politički lideri, posebno u BiH, moraju ostati posvećeni iznalaženju domaćih političkih rješenja koja će doprinijeti dugo iščekivanom napretku i izgradnji novih prilika na dobrobit svih građana.

Čović je izrazio zadovoljstvo ostvarenim iskoracima na evropskom putu, ističući kako pred vlašću u skorije vrijeme predstoji donošenje nekoliko ključnih zakona, između kojih i Izborni zakon BiH, kojim će se u potpunosti zaštititi ustavna arhitektura BiH i prava tri konstitutivna naroda i ostalih, piše Srna.

Sagovornici su naglasili da su saradnja i dijalog, kako u državi tako i u regiji, ključni preduslovi za ostvarenje dugoročne stabilnosti i napretka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu