Politika

Satler istakao ozbiljno opredjeljenje za proces proširenja “Nadam se da će BiH biti 5. zemlja Balkana koja će otvoriti pregovore sa Evropskom komisijom”

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izrazio je nadu da će BiH uskoro biti peta zemlja Balkana koja će otvoriti pregovore sa Evropskom komisijom, te istakao izuzetno ozbiljno opredjeljenje najvećeg rukovodstva i zemalja članica EU kada je riječ o procesu proširenja.

Johan Satler
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Odgovarajući na pitanje Srne kako EU može da garantuje da će proces proširenja, koji je punu deceniju u zastoju, obuhvatiti BiH ako je u izvještaju Evropske komisije stav Republike Srpske o zaštiti Dejtona protumačen kao antiustavan i kako otvoriti pregovore kada su stranci u Ustavnom sudu i OHR, Satler je rekao da je proces pridruživanja top prioritet EU s obzirom na geopolitičke prilike.

Prema njegovim riječima, to pokazuje i sama činjenica da je BiH prošle godine dobila kandidatski status iako su mnogi govorili da je to neozbiljno, da se nikada neće desiti i da niko ne želi BiH i region u EU.

– Ono što se u konačnici desilo je da je BiH dobila kandidatski status i da su otvoreni pregovori sa dvije zemlje zapadnog Balkana – Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Dakle, četiri zemlje zapadnog Balkana su u procesu pregovora i nadam se da će BiH uskoro biti peta koja će otvoriti pregovore sa Evropskom komisijom – rekao je Satler na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Zastave BiH i EU
FOTO: JENNIFER JACQUEMART/EU COMISSION

Satler je ukazao da, naravno, ima problema i pitanja koje će BiH neminovno morati da rješava u ovom procesu od danas do momenta punopravnog članstva u EU, što, kako je istakao, podrazumijeva i rad na ustavnom aspektu.

On je naveo da postoje problematične stvari poput pet ili šest presuda Evropskog suda za ljudska prava kojima je utvrđeno da je Ustav BiH u suprotnosti sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima.

– Ne možete postati članica dok se ovakva kršenja ne isprave. Jedan od prioriteta govori o rješavanju pitanja Ustavnog suda, ali to se ne tiče samo pitanja stranih sudija, već generalno – o procesu imenovanja, nepristrasnosti rada, profesionalnosti sudija. Cijeli je spektar stvari koje treba unapređivati, ali je pozitivno da imamo zamah – naglasio je Satler.

Satler je napomenuo da EU prepoznaje uspjeh tamo gdje je ostvaren, te ne bježi od toga da kaže ko je odgovoran za dobro urađen posao.

– I ove godine je resor u kojem imamo istinske pomake – resor bezbjednosti. Neću bježati od toga da otvoreno kažem da je ministar bezbjednosti u Savjetu ministra Nenad Nešić vrlo odlučno napravio pomake po određenim pitanjima gdje smo imali ogromne probleme u prošlosti – rekao je Satler.

Kao primjer Satler je naveo uspostavljanje kontakt-tačke za saradnju sa Evropolom u maju, ostvarene pomake vezane za sporazum sa Fronteksom, napredak vezan za strategije borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Pročitajte još

– Jako puno je pozitivnih stvari po različitim poglavljima gdje mi to, birokratskim rječnikom, ocjenjujemo da je rana faza implementacije. BiH je u ranim fazama implementacije pravne tekovine, dakle – puno posla je pred nama – rekao je Satler.

On je napomenuo da se u proteklih godinu dana pokazalo da je napredak moguć kada ima političke volje.

– U jednom periodu jula-avgusta vidjeli smo usvajanje, ne samo na Savjetu ministara, već i u oba doma Parlamentarne skupštine, vrlo važnih propisa poput Izmjene i dopune zakona o VSTS, Zakona o ombudsmanu za ljudska prava ili slobode pristupa informacijama što je važno medijima. Svjedoci smo napretka, ali i perioda kada se ništa nije dešavalo – rekao je Satler.

Prema Satlerovim riječima, na nivou BiH je mnogo perioda “kreni-stani”, te izrazio nadu da će dobar izvještaj Evropske komisije biti podsticaj da se nastavi sa radom i se završe zakoni, poput onog o suzbijanju pranja novca koji je spreman da ide u proceduru i može biti usvojen.

– Imamo sve uslove za finalizaciju i pregovore sa Fronteksom što je važno za granice, Zakon o sudovima 95 odsto je usaglašen i nema nikakvog razloga da ovaj propis bude u zastoju. U interesu građana BiH bi bilo da bude ostvaren taj napredak već u narednim sedmicama, prije sastanka Savjeta EU 14. decembra – rekao je Satler.

On je rekao da BiH ima priliku da ostvari napredak, te da se pozitivna preporuka pretoči u konkretnu potvrdu, koja bi došla sa Savjetom EU u decembru za otvaranje pregovora.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu