Politika

Satlerov izvještaj otkriva: Dodik sa Varheljijem dogovorio sjednicu NSRS o prenosu nadležnosti

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji krajem novembra ove godine dogovorio je sa Miloradom Dodikom održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je razmatrano pitanje prenosa nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta.

Satlerov izvještaj otkriva: Dodik sa Varheljijem dogovorio sjednicu NSRS o prenosu nadležnosti
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Ovaj zvaničnik Evorpske unije je sa Dodikom usaglasio je s Dodikom i da zaključci stupe na snagu šest mjeseci kasnije.

Kako piše Istraga.ba, potvrđuje to izvještaj šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera koji je 25. novembra dostavljen u u Brisel.

Ambasador Satler je ovaj izvještaj napisao neposredno nakon posjete evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija Bosni i Hrcegovini, gdje se 24. i 25. novembra sastao sa zaničnicima BiH i liderima najvećih političkih partija. U dokumentu je navedeno da je glavni krivac za krizu – bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Johan Satler, tako, piše da su Oliver Varhelji i lider SNSD Milorad Dodik razgovarali aktivnostima u vezi sa posebnom sjednicom Narodne skupštine Republike Srpske.

Pročitajte još

– Na Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske planiranoj za 10. decembar, Komesar (Oliver Varhelji) je pojasnio da će se sjednica zaista održati, ali da će biti najavljen moratorijum na donošenje zakona o jednostranom povlačenju iz državnih institucija na period od šest mjeseci. To je dogovoreno, a predstavnici Republike Srpske će odgovarati za sve suprotne radnje – naveo je Satler u svom izvještaju.

Satlerov izvještaj je pisan 25. novembra i u tom je dokumentu precizirano da je Posebna sjednica NSRS planirana za 10. decembar.

Ipak, tu treba napomenuti da je Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske tek 7. decembra formalno donio odluku da će Posebna sjednica biti održana 10. decembra, odnosno tačno onog datuma koji je u svom izvještaju naveo Johan Satler, navodeći, pritome, da je “to dogovoreno”.

Prihvati notifikacije