Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SAVA U PORASTU, DRINA STAGNIRA U Semberiji za sada nema poplava

Regioni
Autor:

Foto: S.R. Mrkonjić/RAS Srbija

Iako je vodostaj rijeke Save u porastu, a Drine stagnira, za sada nena veće opasnosti od izlivanja velikih rijeka iz korita.

Na vodomjernoj stanici u Jameni jutros je zabilježen vodostaj Save od  709 centimetara, a na vodomjernoj ljestvici Radalj rijeke Drine iznosio je 192 centimetra.

– U protekla 24 časa u Semberiji palo je 23 litra kiše po metru kvadratnom, što je prouzrokovalo blagi porast vodostaja vodotoka na ovom području.  Vodostaj rijeke Lukavac je povećan za stotinjak centimetara, ali voda dostiže tek polovinu korita. Zabilježen je i manji porast vodostaja rijeke Janje i Gnjice. Očekuje se da će i narednih dana rasti vodostaji bujičastih vodotokova – rekao je šef odsjeka civilne zaštite Grada Bijeljina Drago Ristić.  On kaže da s obzirom na visoke vodostaje Bosne, Kupe, Sane i Vrbasa, može se očekivati da će narednih dana porasti i vodostaj rijeke Save ali nadležne službe su u pripravnosti a stanje na terenu se prati.

Kiša je poplavila neke lokalne puteve, poput puta Korenita-Bukovica, ali meštani kažu da je to uobičajeno i da će se voda brzo povući. I meštani sela Novi, Vršani, u čijim atarima često dolazi do izlivanja rječica Gnjice, Lukavca, Janje, su na oprezu. I uostalim semberskim selima koja gravitiraju rijekama Savi i Drini, situacija je pod kontrolom.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO