Društvo

Savčić: Samoizabrani lažni borci su u borbi za vlast

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić ocjenjuje da su napravljeni pomaci za boračku populaciju u odnosu na prethodni period i kaže da se za boračko-invalidsku zaštitu ove godine izdvaja 408 miliona KM ili 11 odsto od budžeta Republike Srpske.

Savčić: Samoizabrani lažni borci su u borbi za vlast
FOTO: SRNA
Milomir Savčić

On navodi da je došlo i do značajnih povećanja sredstava za samozapošljavanja boračkih kategorija.

– U budžetu je predviđeno tri miliona KM za 300 lica, a na javni poziv se prijavilo 1.401 lice i mi smo u dogovoru sa Vladom Republike Srpske isposlovali da se odobri 10,5 miliona KM – rekao je za Srnu Savčić.

Prema njegovim riječima, pojedinačni iznos za samozapošljavanje je sa prošlogodišnjih 5.000 KM povećan na 10.000 KM, kako su iz BORS-a ranije tražili i ostvarili.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Savčić kaže da su povećane i invalidnine, i to u najvećem procentu od 2014 godine.

– Ne tvrdim da je položaj boraca onakav kakav treba da bude, ali ne mogu da se saglasim sa ocjenom da je katastrofalan. A katastrofalan je položaj nezaposlenih demobilisanih boraca koji sada prvi put rješavamo i treba imati u vidu da je više od 206.000 kategorizovanih boraca, od kojih je njih 8.000 u lošoj situaciji – naveo je predsjednik BORS-a.

Prema riječima Savčića, u Srpskoj je 115.000 penzionera iz boračke populacije, za koje Republika Srpska mjesečno izdvaja više od 13 miliona KM za razliku penzije koja je utvrđena obračunom u odnosu na godine staža.

– Ako borac ima staž od 15 do 20 godina njegova penzija ne smije biti manja od 60 odsto prosječne penzije u Srpskoj, a ako je manja onda tu razliku između obračuna i visine penzije isplaćuje Republika – naveo je on.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Savčić kaže da većina njegovih oponenata nije legalno izabrana kroz Statutom predviđenu proceduru.

– Oni su samoizabrani predstavnicima boraca koji sebi daju za pravo da jedini biraju čak i predsjednika BORS-a, a imam saznanja da sve ovo dolazi od političkih stranaka koje žele da preko nezadovoljstva boraca predstave situaciju u Republici Srpskoj što gorom, kako bi profitirali – kaže Savčić.

On navodi da borci treba da znaju da su “oni koji se van Boračke organizacije postavljaju kao zaštitnici njihovih interesa lažni borci i da je njihov cilj lični interes i borba za vlast”.

– Svi ti oponenti moraju da dokažu legalitet sopstvenog izbora, a legalnost izbora predsjednika Boračke organizacije nikad nije osporen jer se vrši veoma transparentno, pojedinačnim izglasavanjem i izgovaranjem imena kandidata, za razliku od nekoliko gradskih i opštinskih organizacija gdje i nema izbora – naglašava Savčić.

Prema njegovim riječima, ima i saznanja o kriminalnim radnjama.

Pročitajte još

– Prilika je da svi obave detaljnu kontrolu u opštinama i gradovima koji ih finansiraju, jer imamo nekoliko odbora gdje odbijaju da podnesu izvještaj o trošenju sredstava, a upravo su ti najglasniji kada se postavlja pitanje o nečijoj odgovornosti – ocijenio je Savčić.

Savčić ističe da je “u toku čišćenje Boračke organizacije od lažnih boraca, vječitih funkcionera i lažnih invalida”.

Navodeći da je na sjednici Skupštine BORS-a 21. maja na Jahorini na dnevnom redu bilo pitanje stanja u Boračkoj organizacije, on navodi da su svi imali priliku da govore o problemima svake vrste u boračkoj populaciji.

– To je izbjegnuto, a pokušali su na silu nametnuti samo pitanje odgovornosti predsjednika Boračke organizacije – dodao je Savčić.

Predsjednik BORS-a je rekao da je predložio nacrt novog statuta i izrazio nadu da će biti usvojen krajem ove ili početkom sljedeće godine da bi se krajnje korektno išlo u izbore u Boračkoj organizaciji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije