Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SAVJET MINISTARA PODRŽAO INICIJATIVU BiH će uzeti kredit od 20 miliona dolara

Politika
Autor:

Foto: Savjet ministara BiH

Savjet ministara BiH

Savjet ministara BiH usvojio je inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Projekat hitne podrške na pojavu Covid-19 u BiH, vrijedan 20 miliona američkih dolara.

Ovo je novi finansijski instrument na hitnoj osnovi, koji će omogućiti širok dijapazon podrške, uključujući napore na jačanju praćenja bolesti, podsticanje intervencija u javnom zdravstvu i rad sa privatnim sektorom na redukovanju uticaja na ekonomiju.

Riječ je o podršci oblastima koje, između ostalog, uključuju medicinski materijal i opremu, komplete za testiranje, bolničku opremu, gradnju zdravstvenih objekata za hitnu medicinsku pomoć, uklanjanje medicinskog otpada, kao i podršci socijalnim primanjima, prenosi Klix.

Savjet ministara dao je saglasnost za preusmjeravanje sredstava iz državnih programa IPA 2018, IPA 2019 i IPA 2020 za BiH za potrebe odgovora na Covid-19 i za migrantsku krizu, kako je to predložila Delegacija EU u BiH.

Direkcija za evropske integracije, odnosno državni koordinator za IPA II odmah će obavijestiti Delegaciju EU u BiH o prihvatanju predloženih preusmjeravanja IPA 2018, 2019 i 2020 kao pomoć za odgovor na Covid-19, te za migrantsku krizu.

Iz IPA 2018 nisu iskorištena dva miliona evra, koja se mogu preusmjeriti za ugovor sa Agencijom za medicinska sredstva i opremu UN za odgovor na Covid-19, dok će 10 miliona evra biti preusmjereno za podršku migraciji.

Istovremeno će iz IPA 2019 i 2020 biti obezbijeđeno 14 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima, a oblast trgovine biće podržana sa četiri miliona evra.

Za 18 miliona evra biće povećan iznos za Opšti instrument za evropske integracije koji se može koristiti za hitnu podršku za Covid-19. Na ovaj način se omogućava Bosni i Hercegovini da sredstva budu brzo dostupna za odgovor na epidemiju Covid-19, te za migracije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO