Politika

Savjet ministara PRED RASPADOM: Srpski ministri zaprijetili izlaskom iz tog tijela

Posljednja sjednica Savjeta ministara BiH prošla je na ivici incidenta i pod prijetnjom srpskih ministara da će istupiti iz tog tijela ukoliko njihove kolege iz FBiH ne odblokiraju važne projekte za Republiku Srpsku, saznaje Srpskainfo.

Sjednica Savjeta ministara BiH
FOTO: SRNA

Izvori našeg portala iz zajedničkih institucija BiH otkrivaju da je na sjednici Savjeta ministara, koja je održana  u srijedu, zaista vladala izuzetno napeta atmosfera te da je, prema njihovim riječima, za dlaku izbjegnuto napuštanje navedene sjednice od strane Zorana Tegeltije, Staše Košarca i Nenada Nešića.

Pojedini mediji iz FBiH, inače, prethodnih dana prenijeli su da se na sjednici Savjeta ministara 19. aprila “odvijala prava drama”, a sagovornici Srpskainfo iz institucija BiH, koji su insistirali na anonimnosti, otkrivaju detalje zbog kojih je ta “drama” nastala.

– Još prilikom potpisivanja Sporazuma o načelima i smjernicama u okviru kojih će se BiH kretati u periodu od 2022. do 2026. godine, a koji su u Sarajevu sredinom decembra prošle godine potpisali lideri SNSD, HDZ i “osmorke”, jedno od osnovnih načela bilo je to da politički predstavnici bilo kojeg naroda neće blokirati dogovorene infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH – podsjećaju naši izvori.

Milorad Dodik, Nermin Nikšić, Dragan Čović i Elmedin Konaković
FOTO: RADIO SARAJEVO/FACEBOOK/SCREENSHOT

Iako je od potpisanog sporazuma novih partnera u državnoj vlasti prošlo skoro pola godine, sagovornici Srpskainfo ističu da se ništa nije promijenilo u odnosu na vrijeme kad je bošnjačku “kvotu vlasti” popunjavala SDA.

Pročitajte još

– Upravo zbog toga, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, kao i ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija na posljednjoj sjednici Savjeta ministara postavili su ultimatum da se na dnevni red najkasnije sljedeće sedmice mora staviti Nacrt za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda “Nova istočna interkonekcija BiH i Republike Srbije” na pravcu granica Srbije – Bijeljina – Banjaluka – Prijedor – Novi Grad – otkrivaju izvori Srpskainfo.

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto, kako navode, obećala je da će ta tačka biti stavljena na dnevni red negdje u toku sljedeće sedmice, kao i Nacrt sporazuma o južnoj interkonekciji gasovoda između Hrvatske i BiH.

Ukoliko do toga ne dođe, odnosno ako Savjet ministara ne usvoji navedene nacrte, srpski ministri će, tvrde naši izvori, sigurno napustiti to tijelo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije