Magazin

SAVJET STRUČNJAKA Saznajte koliko često se treba čistiti četka za kosu

Kada bi vas pitali da li vodite računa o higijeni kose samouvjereno ćete odgovoriti potvrdno. Šamponi, regeneratori, maske, njegujuća ulja – sve to imate, ali da li vam je čista četka za kosu?

Djevojka češlja kosu
FOTO: COTTONBRO STUDIO/PEXELS

Ako vam i dalje nije jasno u čemu je tačno problem, probajte zamisliti sljedeći scenario. Nakon što ste dobro oprali kosu te je tretirali odgovarajućim preparatima, uzimate u ruke četku s kojom ste se počešljali nekoliko stotina puta.

Zamislite sve te odumrle ćelije kože, prljavštinu i bakterije koje se sljubljuju s vašom, tek opranom, njegovanom kosom. Ne zvuči baš higijenski, zar ne?

Pročitajte još

Stručnjaci kažu da četku treba prati jednom do dvaput sedmično, a ako koristite suvi šampon te druge proizvode za kosu, trebali biste to činiti i češće. Za pranje četke ne morate kupovati posebne preparate, nego možete iskoristiti običan šampon za kosu kojim ćete ukloniti sve masnoće i prljavštinu.

Pranje četke započinjete tako što ćete najprije ukloniti nakupljene dlake. Kod toga će vam najbolje pomoći četkica od stare maskare te pinceta. Nakon što ste je očistili od nakupljenih vlasi, pomoću mlake vode i male količine šampona opraćete četku te je, zatim, ispirati dok ne nestane sav šampon. Tako opranu četku osušićete fenom koji nikako ne smije biti na najvećoj temperaturi. Ako nemate naviku prati četku kojom se češljate, perite je za vrijeme tuširanja, odnosno pranja kose, piše Ljepotaizdravlje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu