Društvo

Savski most na graničnom prelazu Brčko - Gunja NESIGURAN ZA SAOBRAĆAJ

Vlada Brčko distrikta zatražiće od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Ministarstva bezbjednosti i Ministarstva komunikacija i transporta BiH hitno postupanje u vezi sa ograničavanjem javnog saobraćaja na graničnom prelazu Brčko –Gunja jer je elaborat o stanju i procjeni nosivosti mosta sarajevskog Instituta IPSA pokazao da ovaj most više nije siguran.

Savski most na graničnom prelazu Brčko - Gunja NESIGURAN ZA SAOBRAĆAJ
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Obustavljanje saobraćaja za teška vozila na Savskom mostu Brčko-Gunja, koji je i granični prelaz između BiH i Republike Hrvatske je hitno i obavezno, navedeno je u elaboratu sa kojim je danas na vanrednoj sjednici upoznata Vlada Brčko distrikta, a ovo će biti i tema i vanredne sjednice Skupštine koja se očekuje u ponedjeljak 28. januara 2019. godine.

Nadležna odjeljenja Vlade, Policija, Inspektorat i JP “Putevi Brčko“ zaduženi su da u skladu sa nalozima iz elaborata hitno preduzmu mjere u vezi sa odvijanjem saobraćaja do graničnog prelaza, kao i od graničnog prelaza na mostu.

Vlada će, kako je zaključeno, formirati interesornu radnu grupa koja će imati zadatak da u roku od deset dana  predloži alternativno rješenje za odvijanje teretnog saobraćaja na granici između Gunje u Republici Hrvatskoj i Brčkog kao i da predloži dugoročno rješavanje graničnog prelaza u Brčkom.

Sabrija Jašarević, šef Odjeljenja za javne poslove, koji je informisao Vladu o stanju mosta, rekao je nakon sjednice da su pregledi mostova i procjene nosivosti  uobičajene i da se rade svakih šest godina. Podsjetio je da je most na Savi u Brčkom izgrađen 1894. godine.

Bio je to željeznički most koji je dva puta rušen u Drugom svjetskom ratu, rušen je u periodu 1992-1995. godina a rekonstruisan je 2000. godine. To je prvo bio željeznički most koji je sedamdesetih godina  pretvoren u drumski most, a ograničenost nosivosti bila je šest tona. Danas smo svjedoci koliko tereti prelaze preko ovog mosta – rekao je Jašarević.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu