Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SAZNAJEMO Izbornu krađu u Zvorniku istražuje SIPA, kao svjedok saslušana i POZNATA POLITIČARKA

Politika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Pod lipom rad biračkih odbora

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pokrenula je istragu o izbornim malverzacijama u Zvorniku na prošlim opštim izborima u BiH, saznaje Srpskainfo.

To nam je potvrdila i potpredsjednica SDS Aleksandra Pandurević, koja je juče popodne saslušana u SIPA u svojstvu svjedoka. Njene izjave u kojima je upozoravala na izborni inženjeringu u Zvorniku pominju se u okrivičnoj prijavu po kojoj postupa SIPA.

– U razgovoru sa pripadnicima SIPA vidjela sam ozbiljnost da se ovaj slučaj riješi. Očigledno je da su istražioci koji rade na ovom slučaju izuzetno upućeni u ono što se dešavalo na terenu. Drago mi je da sam s njima podijelila saznanja i nadam se da će slučaj izborne prevare i krađe, u kome su učestvovali predstavnici svih stranaka u Zvorniku, istjerati do kraja, jer ono što je tamo rađeno poništava smisao izbora i izbornu volju građana – kaže Pandurevićeva.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Aleksandra Pandurević

Kako saznajemo, članovi pojedinih biračkih odbora u Zvorniku, uz saglasnost i instrukcije partijskih funkcionera, namiještali su rezultate izbora za tačno određene lokalne kandidate na listama.

Osnovano se sumnja da su iskoristili lične podatke onih koji nisu izašli na birališta tako što su glasali umjesto njih, zatim evidentno je dopisivanje tzv. preferencijalnih ili ličnih glasova kandidatima na osnovu kojih se penju ka vrhu liste svoje partije. Zbog toga se dešavalo da su pojedini kandidati iz Zvornika dobili čak  97 odsto glasova, a ostali kandidati iz te izborne jedinice svega tri procenta glasova, čime su pokradeni.

– Bilo je biračkih mjesta na kojima je izlaznost bila 90 odsto, iako je svima jasno da u tim mjestima ne živi ni polovina stanovnika s pravom glasa – kaže izvor Srpskainfo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO