Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

SCENARIO KAO U BORIKU Stanari Nove Varoši brane zelenu površinu u naselju

Banjaluka
Autor:

foto: Siniša Pašalić/ RAS Srbija

Komšije iz Nove Varoši složno su se usprotivili gradnji zgrade na mjestu popularnih kamenih klupa u naselju i poslali već 500 primjedbi Gradskoj upravi na takav nacrt.

Zelenilo između ulica Dragiše Vasića i Tina Ujevića jedno je od omiljenih mjesta u naselju, na kamenim klupama druži se omladina, roditelji sa djecom, penzioneri, zbog čega su složno stali u odbranu ovog prostora.

U toku je javni uvid nacrt regulacionog plana za interpolaciju objekata društvenog sadržaja na sedam lokacija u Banjaluci, između ostalog i u Novoj Varoši.

Prema tim izmjenama, na trenutnoj zelenoj površini u ovom naselju planirana je gradnja zgrade u čijem bi prizemlju bile prostorije mjesne zajednice.

– Najviše nam je zasmetalo što je ovaj dokument ostavljen u savjetu MZ na uvid, a nama građanima niko to nije rekao i sasvim slučajno smo saznali da je nacrt u mjesnoj zajednici i da imamo rok do 15. juna da dostavimo primjedbe. Ta vijest se brzo raširila naseljem i komšije su se spontano okupile u velikom broju da zahtijevamo od savjeta MZ da se i oni izjasne po tom pitanju, jer su oni i tražili da se napravi novi objekat Mjesne zajednice, a koji će sada sasvim slučajno imati još dodatnih pet spratov a- govori stanarka Milada Šukalo, jedna od inicijatora grupe građana.

Ona ističe da se njihovo naselje uvijek izučavalo kao primjer pozitivne urbanističke gradnje sa zelenilom, zbog čega su se sada udružili da ga sačuvaju. Sve ove aktivnosti podsjećaju na sličan slučaj u Boriku, kada su se mještani udružili i uspjeli sačuvati dječije igralište i zelenilo gdje je bila planirana gradnja crkve.

– Volimo svoju Novu Varoš i nećemo odustati. Ponosna sam na sve komšije koje su se priključile ovoj inicijativi, nadam se da ćemo biti pozitivan primjer i građanima u drugim mjesnim zajednicama, da pogledaju prijedlog izmjene i vide da li se nešto slično planira u njihovim naseljima, jer je sada pravi trenutak da možemo reagovati – ističe ova majka. Manji protesti stanara već su održani prošle sedmice, a za večeras u 19 časova komšije najavljuju novo okupljanje.

Stanari kažu da je savjet mjesne zajednice dugo bio suzdržan, ali su poslije velikog bunta i nezadovoljstva koje su mještani iskazali, ipak stali na njihovu stranu.

Foto: Siniša Pašalić/ RAS Srbija

Savjet MZ Nova varoš na sastanku je jednoglasno podržao volju građana i rekao veliko ne uzurpiranju javnih zelenih površina Nove varoši i grada.

– Mi jesmo tražili da se izgrade prostorije mjesne zajednice, ali ni u kom slučaju nismo tražili da se za to koriste zelene površine. Gradska uprava je odredila da se na ovoj lokaciji na uglu ulica gradi kombinovani objekat, sa društvenim sadržajima u prizemlju. Građani i savjet su protiv toga i pozivamo Grad da odbaci ovaj nacrt – rekao je član savjeta Ljubiša Gavranović, dodajući da će podržati i večerašnje okupljanje stanara.

Gradonačelnik Igor Radojičić izjavio je nedavno da MZ Nova Varoš koristi staru devastiranu baraku, ali da ta lokacija nema osnovne građevinske kriterijume, zbog čega je i predložena druga lokacija za izgradnju objekta. Istakao je da će razmotriri sve primjedbe stanara.

– Osnovna ideja nije da se tu gradi stambena zgrada, već da se dobije društveni prostor u prizemlju i evenutalno prvom spratu, a ostatak prostora da bude stambeni. U svakom slučaju sve primjedbe su dobrodošle i razmotrićemo ih – poručio je gradonačelnik.

Privatni interesi

Mještane u potpunosti podržavaju i u Centru za životnu sredinu, jer je, kažu, ovdje u pitanju uništavanje još jedne javne zelene površine za potrebe privatnog interesa, a sve „pod krinkom izgradnje društvenih sadržaja“.

– U komunikaciji smo sa građanima Nove Varoši i upoznati smo sa svim dešavanjima. Pozivamo sve građane koji nisu dali komentare na Nacrt plana da to učine do petka i tako daju svoj doprinos očuvanju ovog javnog zelenog prostora. S druge strane, pozivamo i gradske vlasti da se odgovorno odnose prema javnom prostoru i potrebama svojih građana jer je upravo to svrha njihovog postojanja, a ne zaštita privatnog interesa – poručila je Jelena Brkić iz Centra.

Izmjene na još 6 lokacija u gradu

Regulacioni plan za interpolaciju objekata društvenog sadržaja, osim Nove Varoši, obuhavta još šest mikrolokacija u gradu:

  • prostor između Ulice Zmaj Ognjenog Vuka, Mojkovačke ulice i njihovih ogranakana
  •  na uglu Ulica Vasilija Ostroškog i Hajduk Veljka,
  • između Ul. Cara Lazara, Brace Potkonjaka i rijeke Vrbas,
  • uz Ulicu Palih boraca
  • uz Ulicu Petra Velikog i
  • između Aleje Svetog Save, Ulice Vase Pelagića i ogranka Ulice Nikole Pašića.

Rok za dostavljanje prijedloga i primjedbi je do 15. juna.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO