Politika

SDA USVOJILA PROVOKATIVNU REZOLUCIJU BiH kao republika sa tri nivoa vlasti

Delegati Kongresa SDA usvojili su večeras sve predložene deklaracije odnosno rezolucije, koje su bile predviđene dnevnim redom.

SDA USVOJILA PROVOKATIVNU REZOLUCIJU BiH kao republika sa tri nivoa vlasti
FOTO: FOTO: KLIX

Među njima je i programska deklaracija kojom definišu političku poziciju i politiku SDA u narednom periodu.

Naš primarni i dugoročni cilj je usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine – piše, između ostalog, u Programskoj deklaraciji SDA, koju su večeras podržali delegati.

Delegati su u okviru ove deklaracije usvojili i amandman vezan za Srebrenicu. Takođe, usvojena je i Rezolucija o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o podjeli vlasti, regionalni nivo vlasti činilo bi pet ili više multietničkih regija, formiranih na osnovu ekonomskih, geografskih, istorijskih, saobraćajnih, kulturnih i drugih evropskih principa i standarda za formiranje regija.

U ovoj rezoluciji navedeno je i da će SDA insistirati na uvođenju simetričnih rješenja u parlamentima entiteta, tj. insistirati na ustavnom pozicioniranju Doma naroda u Narodnoj skupštini Republike Srpske umjesto sadašnjeg Vijeća naroda.

Nadalje, SDA će se zalagati da ustavna reforma obuhvata i pravosuđe BiH na način da VSTS i pravosudni sistem na državnom nivou imaju eksplicitan ustavni status, te da se na nivou države uspostavi sudsko tijelo, Vrhovni sud BiH, koje će osigurati dosljedno tumačenje zakona i usklađenost sudske prakse.

– Grad Sarajevo, kao glavni grad Republike Bosne i Hercegovine je politički, administrativni, kulturni, ekonomski i društveni centar Republike BiH. Zalagaćemo se da administrativno područje Grada Sarajeva obuhvati cjelokupnu teritoriju prijeratnog Sarajeva s najmanje deset opština, u okviru šire regije”, piše u Rezoluciji o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu – stoji između ostalog u ovoj rezoluciji.

Usvojen je i novi Statut SDA kojim se ograničava uticaj kadra u lokalnim sredinama. Ograničen je i broj mandata predsjednika kantonalnih, gradskih i opštinskih odbora. Izmjenama je predviđeno da jedan funkcioner, na poziciji predsjednika nekog od odbora, može ostati najviše tri uzastopna mandata, prenosi Klix.

Prihvati notifikacije