Politika

SDS PADA I ĆUTI, SNSD GALAMI I KADA RASTE Postizborna slika i prilika opozicije i vlasti u Srpskoj

Od predsjednika lokalnih odbora SNSD koji su izbore izgubili na bilo kom nivou očekuju se ostavke.

SDS PADA I ĆUTI, SNSD GALAMI I KADA RASTE Postizborna slika i prilika opozicije i vlasti u Srpskoj
FOTO: SLOBODAN POPADIĆ/RAS SRBIJA

Izvršni komitet je poslije izbora zasijedao nekoliko puta, traže se krivci i pored toga što je stranka imala kakav-takav rast broja glasova.

Istovremeno, vrh SDS poslije 15. novembra nikako se nije sastao, ostavke niko i ne pominje, iako je partija doživjela pad od oko 48.000 glasova u odnosu na prije četiri godine.

Ovako ukratko izgledaju uporedne postizborne reakcije najveće vladajuće i najveće opozicione partije u Srpskoj. Reklo bi se da, zbog gubitka Banjaluke, SNSD ne slavi uslovnu pobjedu na izborima, dok zbog toga što su sačuvali Bijeljinu, SDS ne pomišlja da tuguje zbog uslovnog izbornog poraza.

Krivci za poraz

U svakom slučaju, analiza izbornih rezultata u SNSD uveliko je počela. Traže se krivci za poraz Igora Radojičića u Banjaluci i Miće Mićića u Bijeljini, od predsjednika gradskih i opštinskih odbora očekuju se ostavke i već sada najavljuje kampanja za opšte izbore za dvije godine.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Prije četiri godine imali smo 202.503 glasa i 390 odbornika, a na ovim izborima dobili smo 207.142 glasa i imaćemo 441 odbornika. Jedina smo partija koja u svim opštinama ima odbornike. Planiramo da već u februaru ili martu održimo poseban stranački skup na kome ćemo formirati izborni štab za opšte izbore 2022. Čim se objave rezultati, obići ćemo sve naše organizacije i očekujemo da, u skladu s predizbornim dogovorom, svi predsjednici opštinskih organizacija koji su izgubili izbore na stranačkom nivou, ili za poziciju načelnika, podnesu i ponude svoje ostavke – poručio je lider SNSD Milorad Dodik, poslije još jedne sjednice Izvršnog komiteta.

Inertnost

S druge strane, na čelu opozicije imamo potpunu inertnost, samozavaravanje odličnim rezultatima za gradonačelnike Bijeljine i Banjaluke, a o potrebi da se napravi ozbiljna analiza rezultata stranke u cijeloj Republici govori jedino predsjednik Glavnog odbora SDS Milan Miličević, inače načelnik Teslića.

I bez analize, predsjednik stranke Mirko Šarović samouvjereno poručuje da su protekli lokalni izbori bili samo uvod u velike promjene koje nas očekuju na opštim za dvije godine.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
Milan Miličević

Miličević za Srpskainfo otkriva nevjerovatnu stvar – poslije izbora, 15. novembra, nije održan nijedan zvaničan sastanak Predsjedništva ni bilo kog drugog stranačkog organa na temu analize izbornih rezultata!

Pročitajte još

– Ja imam tim u opštinskom odboru koji se bavi analizom na lokalnom nivou i oni su uradili vrlo kvalitetnu analizu i za nivo Republike Srpske. Mogu da potvrdim ono što sam ranije rekao, jer se ništa nije promijenilo. SDS, govorim u njeno ime i u svoje lično ime, treba sasvim racionalno da analizira i prihvati objektivne rezultate, a oni govore da SDS u apsolutnom broju glasova, i procentualno, ima pad izbornog rezultata – naglašava Miličević.

Svijetle tačke

Niko ne spori, dodaje naš sagovornik, da postoje svijetle tačke poput Bijeljine, Banjaluke, Modriče, Broda Teslića, Sokoca i drugih sredina gdje SDS ima dobar rezultat, bilo za načelnika (svog ili koalicionog), bilo za nivo skupštine.

– Ali, isto tako, ako želimo ozbiljno nastupiti kao opozicioni blok ili kao ozbiljna politička partija na opštim izborima 2022, moramo mnogo toga popraviti, promijeniti, analizirati na racionalan način ove rezultate, ne upadati ni u kakvu euforiju. Možda smo trebali od juče, ali evo već od sutra moramo krenuti u ozbiljne pripreme, pa čak i kadrovske promjene na vrhu SDS, ako se donese odluka da je to potrebno. Vrijeme je da se to sada radi. Ozbiljne partije to sada počinju da rade – kaže Miličević.

FOTO: SDS
FOTO: SDS

Tvrdi da, prema njemu, do sada nije bilo negativnih reakcija kolega iz stranke, zbog toga što javno priča ono što mnogi ne žele da čuju.

Pročitajte još

– A i da je bilo, nemam problem s tim. Poštujem stavove većine, ali na svim stranačkim skupovima sam poznat po tome da kažem jasan lični stav. Još jednom ću ponoviti medicinski žargon: da bi bolesnik mogao da se liječi, mora da prihvati svoju bolest. Tako i SDS mora realno da prihvati u kakvom se stanju njena infrastruktura nalazi na nivou RS. Nigdje nismo slučajno izgubili, ni pobijedili – zaključuje Miličević za Srpskainfo.

Sređivanje računa

Da li SNSD pretjeruje u činjenici da je vječito u nekoj predizbornoj kampanji ili SDS griješi jer spava dubokim snom u vrijeme kada za to nije vrijeme?

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da SNSD pokazuje da je ozbiljno shvatio udarce i poraze koje je doživio na ovim izborima, kao što je Banjaluka.

– Izgubiti Banjaluku nakon 22 godine jeste veliki udarac. Pogotovo zbog toga što u Banjaluci imaju jednu vrstu konstantnog slobodnog pada, a taj pad je istovremeno značio profit za njihove koalicione partnere. Dakle, to je vrlo ozbiljan pristup. Ako hoćete da ostanete i dalje na političkoj sceni, morate se suočiti s tim porazima i napraviti neku vrstu konsolidacije. Ali, da SNSD nije izgubio Banjaluku, sigurna sam da ne bi ovako rano krenuo u sređivanje računa – smatra Topićeva.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Tanja Topić

Na drugoj strani, navodi ona, SDS se uljuljkao, uspavao u opozicionoj ulozi.

– Možda im je čak iznenađenje pobjeda zajedničkog kandidata u Banjaluci. To im je svakako dalo krila, ali budimo iskreni, SDS je i u Banjaluci u stalnom padu. S te strane, to je za njih postalo normalno i prihvatljivo stanje – kaže Topićeva.

Inače, prema nepotvrđenim rezulatima izbora, SDS-ov koalicioni partner PDP je imao pad za 9.500 glasova u odnosu na prije četiri godine. Od bloka stranaka u vlasti, US je na plus 25.000 glasova, a rast imaju i ostale partije kada se saberu rezultati „izvornih“ i od njih otcijepljenih stranaka.

„Pogrešan ugao posmatranja stvarnosti“

Politikolog Darko Kuzmanović smatra da je postizborna situacija za SDS kao stranku katastrofalna, da joj je potrebna šok terapija ako želi da ostane na političkoj sceni i da su građani na izborima poručili da žele nova lica u politici.

-Šarović je, iako iskusan, ratni političar koji se na političkoj sceni RS nalazi već 30 godina. Njegova analiza izbornih rezultata i neozbiljan pristup prema kojem rezultate sumira na osnovu broja dobijenih opština i gradova, a ne glasova i procenata, nije ništa drugo nego samozavaravanje i nevjerovatno pogrešan ugao posmatranja stvarnosti. Računica CIK kaže da je na izborima 2016. na nivou RS, od 741.549 važećih glasova, SDS osvojila 130.523 ili 17,53 odsto, dok je ove godine od 659.689 glasova, SDS za sad dobila povjerenje 81.639 birača ili svega 12,37 procenata – kaže Kuzmanović.