Svijet

SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE DOŠLO NA NAPLATU Biskupija San Dijega bankrotirala zbog odštetnih zahtjeva

Rimokatolička biskupija San Dijega podnijela je zahtjev za proglašenje bankrota po drugi put, nakon što je nedavna promjena zakona u Kaliforniji dovela do podnošenja 457 tužbi u vezi sa višedecenijskim seksualnim zlostavljanjem od strane sveštenika ove biskupije.

Kardinal Robert Mekelroj
FOTO: FABIO FRUSTACI/EPA

San Dijego je mjesto najranijeg uporišta katolicizma u Kaliforniji, kroz osnivanje misije 1769. godine. Biskupija ima 1,4 miliona katolika, 96 parohija, 204 aktivna sveštenika i oko 80 katoličkih škola.

Biskupija je prvi put podnijela zahtjev za bankrot 2007. godine, a na kraju je sklopila nagodbu u vrijednosti od 198 miliona dolara povodom 144 tužbe za seksualno zlostavljanje.

Pročitajte još

Kalifornijski zakon iz 2003. godine omogućio je žrtvama koje su seksualno zlostavljane u djetinjstvu da podnose tužbe dugo nakon što je istekao uobičajeni rok zastarjelosti.

Kalifornija je 2019. godine ponovo otvorila rok zastarjelosti i utvrdila novi trogodišnji period za podnošenje tužbi u vezi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja starijih osoba.

Podneseno je 457 novih tužbi protiv biskupije San Dijega, pokazuju sudski podnesci.

Više od 60 odsto novopodnesenih zahtjeva predstavlja zloupotrebu jer su se slučajevi navodno dogodili prije više od 50 godina, saopštila je biskupija.

Kardinal San Dijega Robert Mekelroj rekao je da je bankrot proizašao iz “moralnog neuspjeha onih koji su direktno zlostavljali djecu i tinejdžere, i jednako velikog moralnog neuspjeha onih koji su počinioce premještali ili nisu bili na oprezu” kada je riječ o zaustavljanju zlostavljanja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu