Gradovi

Semberski ratari PAMETNO ULAŽU: Obradovala ih pomoć za nabavku mehanizacije

Semberske poljoprivrednike obradovale su mjere Vlade RS, koja je obezbijedila oko 17 miliona KM kako bi podržala svih 1.988 poljoprivrednih proizvođača u kapitalnim investicijama.

Semberski ratari PAMETNO ULAŽU: Obradovala ih pomoć za nabavku mehanizacije
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Komercijalna gazdinstva dobiće povrat 30 odsto od uloženog, a nekomercijalna 15 odsto.

Sa 40 i 20 odsto podstaknuta su i gazdinstva u područjima koja su preko 600 metara nadmorske visine, u kojima je otežano bavljenje poljoprivredom.

Od 1.988 odobrenih zahtjeva za kapitalne investicije 1.430 je za traktore i priključne mašine.

Novi traktori

Radiša Rikanović iz semberskog sela Brodac već je kupio novi traktor koji mu je neophodan za radove na 820 dunuma.

– Odobreno mi je 50.000 KM za traktor od 180 konjskih snaga. Taj traktor košta 240.000 KM i to je ogromna pomoć – kaže ovaj domaćin.

Rikanović skoro svaku zarađenu marku ulaže u mehanizaciju, koja je najvažnija karika u lancu proizvodnje. Podsticaje resornog ministarstva već je koristio prije pet godina kada je takođe kupio traktor.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

– Zamislite kad počnete da radite i pola dana ili više izgubite zbog nekog kvara, a posao na njivi ne može da čeka. Treba poorati, potanjirati i posijati, jer samo tada ćemo požnjeti i pobrati – kaže Rikanović.

Priključne mašine

Rikanović planira obnovu dotrajalih priključnih mašina.

– Kupovaću sve što budem mogao od priključaka za ovu mašinu. Mnogo ću olakšati sebi posao. Na primjer, s novom prskalicom mogu uraditi 200 dunuma, a ne kao do sada 20. Mehanizacija jeste skupa, ali je i garant uspješne poljoprivredne proizvodnje – kaže Rikanović.

Traktore stare nekoliko decenija mijenjaju novi. Bez pomoći resornog ministarstva obnova poljoprivredne mehanizacije ne bi bila moguća.

I Radiša Despotović iz Donjeg Crnjelova kupiće novi traktor od 160 konja.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

– Po rješenju ću dobiti 49.300 KM. Da je limit ostao na 30.000 KM kao prošle godine ne bih mogao. Tražio bih polovan da kupim u Njemačkoj ili Francuskoj. Nije ovo pomoć samo meni nego i budućim generacijama, koje će ostati na imanju. Džaba zemlja ako je nemaš čime obrađivati. Vremena su sve teža i teža, puno se radi, a nema neke dobiti, samo sastavljamo kraj s krajem – ističe Despotović.

Lakša muža

Podsticaje će ove godine iskoristiti povrtari i stočari.

Dejan Rikanović sa svoje farme muznih grla mjesečno isporuči oko 8.000 litara mlijeka. Uz pomoć podsticaja unapređuje i modernizuje proizvodnju.

– Ubacili smo liniju za mužu. Investicija je vrijedna 3.000 KM, a povrata ćemo dobiti oko 30 odsto ili oko 800 KM. Sad je sve mnogo lakše. Četiri krave muzemo odjednom. Ako budemo još uspjeli da u budućem periodu nabavimo manji traktor, biće nam velika pomoć – kaže Dejan.

I ove godine obezbijeđena su dodatna sredstva da bi se izašlo u susret svim poljoprivrednicima koji su konkurisali za razne kapitalne investicije, počev od nabavke mehanizacije, izgradnje objekata, nabavke opreme u stočarskoj i prehrambenoj proizvodnji.

Rok pet mjeseci

Pomoćnik ministra poljoprivrede RS, Zoran Maletić, kaže da su uvaženi svi zahtjevi poljoprivrednika koji su stigli na vrijeme i koji su ispunili uslove. Dodaje da je za ove namjene izdvojeno iz budžeta 17 miliona maraka.

– Oko 30 odsto namijenjeno je za komercijalna, a 15 odsto za nekomercijalna gazdinstva. U poređenju s Pravilnikom za kapitalne investicije u odnosu na prošlu godinu, i sva gazdinstva iznad 600 metara nadmorske visine imaju pravo na podsticajna sredstva u iznosu od 40 odsto za komercijalna i 20 odsto za nekomercijalna gazdinstva – pojasnio je Maletić.

Poljoprivrednici imaju rok od pet mjeseci da realizuju investiciju i dostave dokumentaciju resornom ministarstvu, nakon čega će im podsticajna sredstva biti isplaćena.

Svake godine povećava se broj poljoprivrednika koji investiraju u proizvodnju. Ove godine zahtjeve je podnijelo oko 50 odsto više u odnosu na prošlu godinu, kada je podsticaje za kapitalne investicije iskoristilo 1.500 poljoprivrednika.

Prihvati notifikacije