Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Šeranić: Srpska ima dobar okvir za razvoj stomatologije

Društvo
Autor:

Foto: Srpskainfo/RAS Srbija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je večeras da u Srpskoj postoji dobar okvir za razvoj stomatologije i da privatni i javni partneri zajedno daju pečat stomatološkoj djelatnosti, kako u očuvanju zdravlja, tako i u istraživačkom smislu, gdje Republika Srpska brzo napreduje.

– Zamajac svakako jesu medicinski fakulteti, kako u Banjaluci tako i u Foči i Zavod za stomatologiju. Pred nama se otvara nekoliko novih projekata koji se tiču stomatologije, prije svega sa aspekta zdravstvenog turizma i stomatološke usluge, što predstavlja veoma važan okvir za ovu vrstu djelatnosti – rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci, gdje je prisustvao svečanoj sjednici Skupštine Komore doktora stomatologije Srpske.

On je dodao da više pažnje nego do sada treba posvetiti oralnom zdravlju djece u Srpskoj i naglasio da će preventivni programi koji bi u tom slislu bili sprovođeni narednih godina, doprinijeti mnogo boljoj oralnoj higijeni stanovništva.

Foto: Srpskainfo/RAS Srbija

Predsjednik Komore doktora stomatologije Srpske Saša Dabić rakao je da ova grana medicine veoma brzo napreduje, dodavši da je zadatak Komore da prati sva ta dostignuća i da pokuša da učestvuje u formiranju novih podzakonskih i zakonskih akata kako bi bio stvoren normalan pravni okvir u kojem će takva stomatologija moći funkcionisati.

On je dodao da ništa ne bilo moguće bez podrške Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske gdje su dobili priliku da kroje sopstveni zakon o djelatnostima u zdravstvu, dodavši da je to korak u budućnost i da će taj zakon Srpsku približiti EU.

Profesor Medicinskog fakuteta u Foči Nikola Stojanović, koji je dobitnik nagrade “Veliki pečat” Komore doktora stomatologije Srpske, rekao je da ova nagrada predstavlja zadovoljstvo, ali i satisfakciju da je njegov rad prepoznat.

On smatra da nije zadovoljavajuće stanje kada je riječ o oralnom zdravlju stanovništva, te je naglasio da je Srpskoj neophodan nacionalni projekat oralnog zdravlja, gdje bi bila stvorena nacionalna studija na osnovu koje bi došli do relevantnih podataka i mogli da planiramo preventivne programe.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO