Društvo

ŠERANIĆ UPOZORAVA "Za očekivati je da se pojave ŽARIŠTA KORONE"

Republiku Srpsku u ovom trenutku karakteriše nepovoljna epidemiološka situacija budući da je danas potvrđen najveći broj slučajeva zaraze virusom korona, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

ŠERANIĆ UPOZORAVA "Za očekivati je da se pojave ŽARIŠTA KORONE"
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija / Alen Šeranić

Šeranić je podsjetio da su danas potvrđena 103 nova slučaja, najviše na istoku, u Bijeljini i Višegradu, te ukazao na potrebu da se poštuju mjere donesene da bi se spriječilo širenje virusa.

Za očekivati je da se pojave žarišta virusa korona, jer je tako bilo i do sada – rekao je Šeranić za RTRS.

On je ukazao da lokalne zajednice treba da preuzmu odgovornost, a da na raspolaganju imaju Institut za javno zdravlje.

Trebinje, koje se suočilo sa povećanim prilikom pacijenata zaraženih virusom korona, ima kapacitet da odgovori na situaciju, napomenuo je Šeranić i u tom kontekstu istakao da se u zbrinjavanje uključila i Univerzitetska bolnica u Foči.

Šeranić je istakao da nema potrebe zaa restriktivnim mjerama u cijeloj Republici Srpskoj, ali je naglasio da će biti izazova u predstojećem periodu i da treba paralelno organizovati zdravstvenu zaštitu.

– Pripremamo se za suočavanje sa virusom ali i sa sezonskim gripom. Pripremamo kovid bolnicu na lokaciji stare hirurgije, razmišljamo o kapacitetima bolnica u Bijeljini i Istočnom Sarajevo, radimo organizaciju testiranja i nabavke vakcina protiv gripa – rekao je Šeranić