Politika

„VEZE DVIJE ZEMLJE U VELIKOM USPONU“ Lavrov sa otvaranja Kancelarije u Banjaluci poručio da je povećan značaj i autoritet Republike Srpske

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je danas da otvaranje Kancelarije Ambasade Rusije u BiH u Banjaluci svjedoči o povećanju značaja i autoriteta Republike Srpske kao učesnika u međunarodnim procesima u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Sergej Lavrov
FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Lavrov je u video-obraćanju na svečanosti ukazao da veze Rusije i prijateljske Republike Srpske doživljavaju veliki uspon.

On je rekao da su kontakti zvaničnika dvije zemlje redovni i intenzivni na svim nivoima, te zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji otvaranja ruskog diplomatskog predstavništva u Banjaluci.

otvaranje Ruskog konzulata u Banjaluci Kalabuhov Dodik
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Prije svega zahvalnost ide rukovodstvu Srpske i lično predsjedniku Miloradu Dodiku koji su od samog početka posvećivali značajnu pažnju svim pitanjima za ovu inicijativu i pružali sveobuhvatnu pomoć njegovom najbržem rješavanju – rekao je Lavrov.

On je izrazio zahvalnost i Njegovom preosveštenstvu episkopu banjalučkom Jefremu na ovakvoj divnoj zgradi za smještaj ruske diplomatske misije.

– Ubijeđeni smo da će posebna istorijska i duhovna atmosfera koja tamo vlada inspirisati naše kolege da kreativno rješavaju zadatke sa kojima se suočavaju – rekao je Lavrov.

On je ukazao da u Srpskoj posluju veliki ruski privredni subjekti.

Uspostavljene su značajne veze i u oblasti nauke, kulture, obrazovanja i sporta. Prioritetnu pažnju ćemo posvećivati izgradnji rusko-srpskog hrama kao duhovnog i kulturnog centra u Banjaluci. Smatramo da je ovaj projekat najvažnija komponenta za jačanje bratskih spona koja vezuje naše narode – rekao je Lavrov.

On je istakao da će biti nastavljeno razvijanje saradnje između univerziteta u Rusiji i Srpskoj.

Pročitajte još

– Pozdravljamo početak rada Centra za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku i predavanje ruskog jezika na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, kao i djelovanje njegovog ogranka na Univerzitetu u Banjaluci – rekao je Lavrov.

On je naglasio da je aktuelni trenutak istorijski, te je izrazio zadovoljstvo što Srpska kao i Rusija njeguje antifašističku tradiciju.

otvaranje Ruskog konzulata u Banjaluci Kalabuhov Dodik
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Srpska je uporište istorijske istine i borbe protiv iskrivljavanja istorije. Godišnje masovne akcije u Srpskoj i to `Besmrtnog puka` su jasna potvrda toga. Podvizi naših predaka ne smiju da se zaborave. Zajedno ćemo nastaviti da branimo istinu, slobodu i pravdu – poručio je Lavrov.

On je dodao da je njegovim kolegama i saradnicima uvijek drago da sarađuju sa prijateljima iz Srpske, te da su otvoreni za nove ideje u smislu zbližavanja i unapređivanja saradnje u interesu jačanja mira, stabilnosti i bezbjednosti.

– Danas smo napravili veoma važan korak u tom pravcu. Nastavimo put zajedno. Računamo na podršku Gradske uprave Banjaluka, kao i rukovodstva i svih građana bratske Srpske – zaključio je Lavrov.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu