Digitalna Srpska

SERVER POD VODOM Majkrosoft izveo neobičan ekspriment i objavio zanimljive podatke

Kompanija Majkrosoft  je juče objavila da je njihov najnoviji eksperiment bio uspješan, otkrivajući kako je ideja o podvodnom data centru zapravo prilično dobra.

SERVER POD VODOM  Majkrosoft izveo neobičan ekspriment i objavio zanimljive podatke
FOTO: DAI KUROKAWA/EPA

Tokom 2018. godine, Majkrosoft je potopio čitav data centar na dno škotskog mora, potopivši duboko u okean 864 servera i 27,6 petabajta prostora.

Iako se potapanje cijelog data centra može činiti kao čudna ideja, iz Majkrosoft  tima Projekt Natik pretpostavili su da bi tako nešto rezultiralo pouzdanijim i energetski efekasnijim data centrima.

Na kopnu, podatkovni centri se suočavaju s problemima kao što su korozije od kisika i vlage te potreba za kontrolom temperature. U vodonepropusnom okruženju sa strogom kontrolom temperature, data centri se suočavaju s puno manje problema. Ideja je da se ovakve vrste servera mogu jednostavno primijeniti u blizini obala područja kojima su potrebni, pružajući time bolji lokalni pristup resursima, piše Gik.

Prednosti su velike. Iz Majkrosofta tvrde da je podvodni podatkovni centar imao samo jednu osminu stope kvarova u odnosu na kopnene podatkovne centre, što predstavlja dramatično poboljšanje.

Ideju podvodnih servera, firma istražuje već neko vrijeme, još od 2015. godine kad je na nekoliko mjeseci potopljen data centar na obali Kalifornije kako bi se dokazalo da će računari preživjeti takav eksperiment.