Sudbine

"Šesti rođendan da nisi sa nama, ne mogu da te zagrlim, poljubim" POTRESNO PISMO majke nestale djevojčice kojoj je bivši muž napravio pakao od života

Među djecom koja su nestala i za kojom se već dugo traga je i Eleonora Arežina, djevojčica koja danas, 9. juna, puni 13 godina, a o kojoj majka Miroslava Babić iz Subotice ništa ne zna već šest godina - čak ni da li je živa!

"Šesti rođendan da nisi sa nama, ne mogu da te zagrlim, poljubim" POTRESNO PISMO majke nestale djevojčice kojoj je bivši muž napravio pakao od života
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Nora, kako joj majka tepa, rođena je 9. juna 2010. godine, ali Miroslava danas nema mogućnost da joj poželi sreću, da je čvrsto zagrli i podijeli s njom toplinu zagrljaja iz kog je na silu otrgnuta još 2017. godine.

Eleonorino ime je u zvaničnom registru nestalih osoba. Majka Miroslava joj je napisala pismo u nadi da će njene riječi nekako ipak stići do Nore.

Majčino pismo Nori

“Draga moja Nora, prošlo je punih šest godina kako te je Milan (Norin otac) uz pomoći loših, nasilnih i opasnih ljudi oteo. Šest godina oni onemogućavaju da mama sazna gdje si, kako si, da li si živa, sprečavaju nasilno svaki kontakt, da budemo zajedno. I zato neka niko ne promoviše prava djece i majki, pravo na slobodan život bez nasilja, borbu protiv trgovine djecom u zemljama Evropske unije. Petak, 9. jun 2023. godine, 13 godina kako su te donijeli na prvo dojenje deset minuta po tvom rođenju. Upijala si mlijeko kao mala vučica i prstićima čvrsto držala svoju mamu. Taj najljepši trenutak moja je snaga danas, jača od prirode. Zavoljela sam te još u stomaku, mazila te tokom šetnji, kupala te u suncu, notama i riječima. Danas ne znam kako izgledaš, da li si živa. Pišem ti ovo pismo da bih ti rekla istinu, jer možda se više nećemo sresti. Milan ti je zabranio da pričaš srpski, prisilio te da zaboraviš imena onih koje voliš i koji te vole, izbrisao naše fotografije. Da može, iščupao bi nas iz tvojih misli i srca. Nadam se da šest i po godina našeg zajedničkog života, radosti, igre, vremena koje smo provele zajedno trpeći njegovo nasilje, ne može da izbriše. Svakom djetetu je potrebna majka. Prošli su 9. jun 2017., 2018., 2019., 2020., 2021., 2022. i danas, 2023. godine, da tvoja mama, baka, djed, ujak, sestra ne mogu da te zagrle, poljube za tvoj rođendan. Znam da bi se radovala bakinoj torti i cvijeću za tvoj rođendan, da te ujko i djed voze u muzičku školu i na treninge tenisa. Šesti rođendan da nisi sa nama. Ne mogu da te zagrlim, poljubim, poželim srećan rođendan, jer je nasilan Milan onemogućio svaki kontakt sa tobom. Umjesto radosti, dan je ispunjen tugom i bolom porodice koja te čeka. Ljubavi moja, samo želim da nam se vratiš, da osjetim tvoj miris, dodirnem ti kosu, obraze, zagrlim čvrsto, da budemo daleko od nasilnih, zlih, loših i opasnih ljudi. Prolaze oko mene djevojčice od 12, 13 godina, šetaju sa svojim majkama, idu na koncerte, pozorišne predstave, kupuju zajedno suknjice i haljine, patike, prave frizure, uče jezike, putuju. Pokušavam da zamislim tebe, Norice moja. Živim za tebe, Eleonora, za dan kada ćeš se vratiti da budeš slobodna sa tvojom mamom i porodicom u tvojoj zemlji Srbiji. Loši i opasni ljudi, Milan, ne mogu da nam izbrišu ljubav koja nas spaja. Oni ne znaju da nijedna kćerka i majka nikada ne žive odvojeno, bez obzira na razdaljinu između njih. Ne znaju da je majka ona koja može zauzeti mjesto svih drugih, ali čije mjesto niko drugi ne može zauzeti. I da riječi nisu dovoljne da se izrazi bezuslovna ljubav koja postoji između majke i kćerke. Volimo te, Eleonora – napisala je Miroslava u pismu.

Majci dodijeljeno roditeljsko pravo, ali…

Gdje je mala Eleonora? Njena majka se to pita već godinama unazad, otkad je djevojčica nestala bez traga još 2017. godine. Vjeruje se da je djevojčicu oteo njen otac i odveo u Austriju nakon što je sud majci dodijelio starateljstvo. Majka djevojčice ne zna ni da li je mala Eleonora uopšte živa.

Osnovni sud u Subotici je u maju 2017. godine donio Rješenje o hitnoj mjeri kojim se vršenje roditeljskog prava dodjeljuje Miroslavi da bi se izbjeglo dalje nasilje nad djetetom. Miroslava je kćerku posljednji put vidjela te godine, 20. novembra, u Francuskoj školi u Beču.

Dijete je zajedno s njom trpjelo fizičko i psihičko nasilje dok su bile u zajednici sa Eleonorinim ocem, ali maltretiranje nije prestalo ni kasnije, zbog čega i strahuje da više neće imati priliku da je zagrli, piše Blic.

“Zamislite da godinama ne znate da li vam je dijete živo”

– Republika Austrija, Centar za socijalni rad u Beču, Interpol Austrije… prekršili su sva osnovna prava zagarantovana Konvencijom UN i EU, prava djeteta i osnovna ljudska prava. Ni u jednom momentu nije urađeno vještačenje ličnosti Milana Arežine. Napominjem da smo Eleonora i ja bile žrtve porodičnog nasilja, posebno u periodu od 2014. do 2017. godine, i da je Milan Arežina triput pokušao da me ubije – kaže Miroslava Babić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije