Svijet

"Trebamo biti spremni" Sijarto smatra da Mađarsku očekuju veliki pritisci

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je da bi njegova zemlja trebalo da bude spremna za ozbiljne napade iz EU jer "Brisel i liberalna propagandna mašina" ne biraju sredstva i protiv Budimpešte koriste sve vrste ucjene.

"Trebamo biti spremni" Sijarto smatra da Mađarsku očekuju veliki pritisci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Sada praktično nema te vrste ucjene kojoj Brisel nije pribjegao protiv Mađarske. Uvijek su nas napadali, bijesno napadali, ali na kraju se uvijek ispostavljalo da smo mi bili u pravu. I u nastupajućem periodu, naravno, treba da se pripremimo za buduće ozbiljne napade – rekao je Sijarto.

On je uvjeren da će Brisel i “međunarodna liberalna propagandna mašina” primijeniti beskrupulozna sredstva.

– Novčana ucjena, politička ucjena, širenje fejkova i laži – sve će to uslijediti – upozorio je Sijarto, govoreći na Forumu građanske solidarnosti.

Pročitajte još

Sijarto je podsjetio da za posljednjih 12 godina antikrizna politika Budimpešte nikada nije bila u “mejnstrimu” EU, “ali je uvijek bila uspješna”, prenosi “Sputnjik”.

Prema njegovim riječima, Mađarska je na svojoj južnoj granici podigla ogradu kada su od nje tražili da primi migrante, kupila vakcine za kovid 19 od Rusije i Kine kada je EU čekao preparate zapadne proizvodnje, a trenutno se zalaže za mirno rješavanje ukrajinskog sukoba.

Mađarski ministar je rekao da je cilj Budimpešte da izbjegne recesiju, dok je istovremeno “u Evropi nastala energetska kriza neviđenih razmjera”.

Sijarto je prethodno izjavio da su optužbe na račun Mađarske za sistematsku korupciju u zemlji neosnovane i da je to u suprotnosti sa ekonomskim rastom.

Evropski parlament, dodao je on, koji poziva na uskraćivanje finansiranja Budimpešte, “mrzi” desničarsku vladu u zemlji koja je protiv liberalnog mejnstrima.

Prihvati notifikacije