Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Silovana je sa 11 godina, a otac je tjerao da se UDA ZA SILOVATELJA: Danas ona pomaže žrtvama silovanja

Svijet
Autor:

FOTO: RAPE HURTS FOUNDATION / PRIVATNA ARHIVA

Žena koja je silovana kada je imala 11 godina ispričala je kako je njen otac pokušao da je natjera da se uda za svog napadača.

Helen Vaisva Tanjinga Lunkuse koja sada ima 35 godina, rekla je da čitavog života živi sa traumom nakon što ju je napao muškarac dok se vraćala kući sa loklanog bunara u selu Kamuli Busoga u istočnoj Ugandi, piše Blic.

Helen je i sama bila produkt silovanja, a njen nasilni otac poligamista je pretukao njenu majku kada je odbila da natjera kćerku da se uda za silovatelja.

Tokom godina Helen je svoj život posvetila podršci žrtava silovanja u Ugandi, gdje je seksualno nasilje nad ženama i djevojčicama široko rasprostranjeno.

– Moju majku je silovao moj otac i tako sam dospjela na ovaj svijet. Moja majka je prodata kao mlada i postala je jedna od njegovih žena – moj otac je imao 12 žena i bezbroj ljubavnica. Kada sam bila silovana u uzrastu od 11 godina, moj otac je insistirao da se udam za onog muškarca koji me je silovao, ali je moja majka bila protiv toga. To nije dobro prošlo kod mog oca, koji ju je pretukao i izbio joj nekoliko zuba. Ali ona je ipak odbila i pobjegla je sa mnom i mojom drugom braćom i sestrama – ispričala je Helen.

Njena priča je tragično uobičajena u Ugandi. Prema podacima Ministarstva obrazovanja čak 77 odsto učenika osnovne škole i 82 odsto srednjoškolaca je podvrgnuto seksualnom zlostavljanju.

U Ugandi i dalje velika stigma okružuje žrtve silovanja, pri čemu javnost žrtve često krivi za napad, pa se mnoge od njih plaše da govore. Godine 2008. Helen je preduzela hrabar korak da osnuje dobrotvornu organizaciju “Rape hurts Foundations” kako bi pomogla drugim žrtvama silovanja.

Ona je rekla da je voljna i da umre boreći se za svoja uvjerenja.

– Znam da silovanje boli i ne bih željela da bilo koja druga žena ili djevojka prođu kroz ono što sam prošla. To je uticalo na cijeli moj život. Taj dan, 25. jul 1995. još je tako svjež u mom sjećanju. Silovana sam tri dana prije rođendana. Imala sam samo 11 godina. To je iskustvo koje mi daje hrabrost da nastavim i spasavam živote. Ja sam glas za one koji nemaju glas u svojoj zajednici, ne zalažem se samo za prava žena i djevojaka ili žrtava seksualnog nasilja, trgovine ljudima i ropstva modernog doba, već i za LGBT zajednicu, zbog čega ponekad imam i probleme. Muškarcima, pa čak i drugim ženama nije uvijek prijatno to što govorim, neki muškarci ne vole da ja osporavam “status kvo” – rekla je ona.

Zahvaljujući njenoj fondaciji su stotine silovatelja i zlostavljača u zatvoru.

– To je posao koji radim sa ponosom i za koji sam spremna da umrem – rekla je ona.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO