Politika

„KO RUŠI DEJTON, UGROŽAVA MIR“ Karan poručio da BiH ima perspektivu, ali je nemoguća sa stranim uticajem

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da Ustav Republike Srpske garantuje njenu ustavnu poziciju i državotvornost, te predstavlja branu onom što se događalo 30 godina - faktičkom kršenju Ustava BiH i rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

SIniša Karan
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Onaj ko ruši Dejtonski sporazum, on ugrožava mir. Republika Srpska se zaklinje u Dejtonski sporazum. Onaj ko je za sva načela i principe tog sporazuma je za mir – rekao je Karan.

On je ocijenio da se sve ono što se dešava u BiH u posljednjih 30 godina, ne dešava slučajno – da se ruši ustavni poredak kao da nema Ustava i gradi nekakva zamišljena BiH samo po volji jednog naroda, ističući da je to faktor destabilizacije.

On je naveo da se protiv Republike Srpske vodi subverzivni, medijski, hibridni rat i da to čine Amerikanci čiji je spoljnopolitički cilj – unitarna BiH, a da bi to uradili, moraju srušiti Dejton kojeg ruše na sve moguće načine.

– Oni (Amerikanci) su prvi dan nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma obećali Bošnjacima da će ga srušiti. Oni ne mogu vjerovati da je Republika Srpska ostala 30 godina u ovom kapacitetu. Sve su upotrijebili protiv nas, sve oblike nekonvencionalnog rata – od nevladinih organizacija, ekoloških pokreta, špijunaža, kriminalizacije, do ekonomskih i ličnih sankcija – rekao je Karan za RTRS.

Prema njegovim riječima, sve to ima za cilj da se oslabe elementi koji ne dozvoljavaju unitarizaciju.Karan je naglasio da BiH može opstati samo na osnovu unutrašnjeg dogovora.

BiH ima perspektivu, ali je nemoguća sa stranim uticajem – istakao je Karan.

On je rekao da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić klasičan unitarista, jer govori o građanskoj državi, pojasnivši da su sve države na svijetu građanske, dok građanska država kao oblik državnog uređenja ne postoji.

– Građanska prava su lična prava. Ona su zagarantovana svakom čovjeku i ne može građanin predstavljati narod – dodao je Karan.

Pročitajte još

Karan smatra da je bilo potrebno stvoriti savez država, jedan konfederalni odnos, te dati 10 godina kako bi se vidjelo da li će postojati elementi zajedničkog življenja i napraviti referendume kod sva tri naroda da sami odluče da li mogu zajedno živjeti, a ne obrnuto.

On je podsjetio da su za Republiku Srpsku život dala 782 policajca i 23.000 pripadnika vojske, ističući da je budućnost Srpske dobra i da postoji narod koji ne da tu Republiku – a niko nikada nije pobijedio narod.– Republika Srpska je trajna. BiH nije trajna. Problem je što nesvjesno, rušeći Srpsku, duplo više ruše BiH – rekao je Karan.

On je ocijenio kao nevjerovatno negodovanje iz Federacije BiH što se helikoper MUP Srbije nalazi u BiH i gasi požare, pojasnivši da taj helikopter gasi i požare koji se dese u tom entitetu.

Karan je naglasio da su sve potrebne saglasnosti date za taj helikopter i da to što je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković zbog toga poslao protestnu notu Beogradu govori o njegovoj frustiranosti i njegovom odnosu da sve što je iz Srbije ne valja.  

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu