Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

SIPA “češlja” Agenciju za razvoj visokog obrazovanja BiH zbog BLOKADE AKREDITACIJE

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Inspektori SIPA provjeravaju informacije iz prijave koja je došla direktno na njihovu adresu o tome da su dva javna univerziteta iz RS oštećena jer im je u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta blokiran upis u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, saznaje Srpskainfo.

Prema nezvaničnim informacijama, inspektori SIPA danas su boravili u prostorijama ove Agencije u Banjaluci i razgovarali i sa rukovodstvom, nakon što je, kako je ranije objavljeno, krajem marta direktor ove agencije Enver Halilović osporio ovaj upis za Univerzitet u Banjoj Luci i Univerzitet u Istočnom Sarajevo, a nakon što su ove ustanove dobile rješenja o akreditaciji.

Zbog sumnje da je, između ostalog, tom prilikom zloupotrijebio položaj ili ovlaštenja protiv Halilovića je još ranije podnesena i krivična prijava Tužilaštvu BiH.

Zbog istog problema nedavno je i Upravna inspekcija Ministarstva pravde BiH završila inspekcijski nadzor u ovoj Agenciji, a naloženo je da se Agencija mora upravnim aktom odlučiti o zahtjevima resornom ministratva u Vladi RS o upisu ova dva univerziteta u registar na nivou BiH koji vodi ova Agencija.

 

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO